Η πρώτη κατοικία είναι συνταγματικό δικαίωμα αλλά και μέσο προστασίας όπως καταδείχθηκε εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και δικηγόρος, υπογράμμισε την σημασία που έχει το να προστατεύεται η κατοικία, καθώς, πέραν από συνταγματικό δικαίωμα, όπως κατέδειξε και η υγειονομική κρίση, αποτελεί μέσο προστασίας.

«Η εμπειρία της πανδημίας, το ‘’Μένουμε σπίτι’’, θα έπρεπε να έχει αλλάξει μυαλά, σε όσους θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι συνταγματικό θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου το σπίτι. Και θεμελιώδες πολύτιμο μέσο προστασίας από την πανδημία. Πολλές φορές επισημάναμε ότι το ‘’Μένουμε σπίτι’’ δεν ισχύει για όλους, αφενός γιατί δεν έχουν όλοι σπίτι, αφετέρου γιατί δεν συμβαίνει για όλους με τις ίδια συνθήκες, κάποιοι ζουν με κομμένο ρεύμα ή χωρίς νερό, άρα δεν μπορούν να τηρήσουν τις οδηγίες των ειδικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατοικία, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, εκτός από θεμελιώδες δικαίωμα «είναι και ένα πολύ ισχυρό μέσο προστασία του ανθρώπου. Για αυτό πρέπει να πάψει η συζήτηση για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Παράλληλα, εκτός από την αποτροπή πλειστηριασμών, η δικηγόρος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρωθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Να συμβάλλουν οι τράπεζες

Σχετικά με τις τράπεζες, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν αυστηρές αποφάσεις.

«Η κυβέρνηση να πάρει αυστηρές αποφάσεις σε σχέσεις με τις τράπεζες. Οι τράπεζες ούτε στην πανδημία συμμετείχαν με βάση τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους. Ανεπίτρεπτο ότι δεν συνέβαλαν ουσιαστικά. Έχουν αιμοδοτηθεί από την ελληνική κοινωνία» τόνισε, προτείνοντας να δεχθούν οι τράπεζες πακέτο ανακούφισης μέτρων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και «αν δεν το δεχθούν να το επιβάλει η κυβέρνηση».