Λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν για όσα παιδιά δώσουν Πανελλαδικές αλλά και τι θα γίνει με όσα παιδιά ενδεχομένως έχουν προσβληθεί από τον ιό ή έχουν μπει σε καραντίνα έδωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σχετικά με τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να δώσουν Πανελλαδικές επειδή είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειες τους είναι σε καραντίνα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλάμε με λεπτομέρειες, ωστόσο η κυβέρνηση και τις προηγούμενες χρονιές είχε μεριμνήσει για όσους δεν μπόρεσαν να δώσουν Πανελλαδικές εξαιτίας ασθένειας.

Πανελλαδικές με μέγιστη δυνατή προστασία μαθητών

«Πρέπει να δούμε πως θα πάει η πανδημία τις επόμενες εβδομάδες.  Καταλαβαίνω το άγχος σας πιστέψτε με.  Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν με την μέγιστη δυνατή προστασία των μαθητών», ανέφερε ο κύριος Τσίοδρας παραθέτοντας λεπτομέρειες για τα μέτρα.

«Θα γίνει με τους  κανόνες που τηρούμε όλοι μας, καθώς και τα μέτρα φυσικής απόστασης που τηρούμε. Επίσης θα προβλεφθούν μέτρα για όσους πέρασαν τον ιό είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειες τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Κανείς δεν θέλουμε να χάσει τις Πανελλαδικές», ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας πως συζητείται επιστημονικά το αν θα υπάρξει έλεγχος τόσο στους μαθητές όσο και σε εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία

Το γενικό περίγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός έκανε λόγο για «ζήτημα πολύ -παραγοντικό».

Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό».

Αποστάσεις εντός τάξης

«Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση.

Σταδιακό άνοιγμα

Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β’ 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε επίσης γνωστοποιώντας την κυβερνητική πρόθεση, να τηρηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι που έχουν προβλεφθεί και για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

«Καταλαβαίνουμε απολύτως την ένταση και την αγωνία των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων θα δώσουν εξετάσεις. Θα προσπαθήσουμε να είναι εντός του Ιουνίου οι εξετάσεις, να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό πρόγραμμα, με κανόνες υγιεινής και να μην φθάσουμε σε βαθύ καλοκαίρι έτσι ώστε να είναι δυσκολότερες οι κλιματολογικές συνθήκες», τόνισε.

Θα υπάρξουν απογευματινές βάρδιες;

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει και απογευματινές βάρδιες στα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τη λειτουργία των σχολείων, χωρίς να υφίστανται απογευματινές βάρδιες -και αυτό θα είναι μια συνθήκη η οποία θα εξαρτάται από τους όρους που θα θέσει η επιτροπή των επιστημόνων που έχει ήδη κάνει σπουδαία δουλειά. Η θέση μας είναι να διασφαλισθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μόνο με πρωινές βάρδιες».

Σενάριο εθελοντικής συμμετοχής στο δημοτικό

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πάντως, πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου, είναι η 11η Μαΐου και δεν αποκλείεται στην ίδια ημερομηνία να ξεκινήσουν μαθήματα και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

Τελευταία αναμένεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ενώ εξετάζεται και το σενάριο για εθελοντική συμμετοχή μαθητών είτε από το σπίτι, είτε από το σχολείο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Επίσης, εξετάζεται η παράταση του σχολικού έτους.