Στη χρήση του οξυμέτρου και για το αν θα πρέπει να το προμηθευτεί ο γενικός πληθυσμός εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της ενημέρωσης το από απόγευμα του Σαββάτου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε, σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου σε ασθενείς, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται με δύσπνοια και για το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι μας, απάντησε ότι θα πρέπει να «υπάρχει επαγρύπνηση για τα συμπτώματα.

Τα νέα συμπτώματα

Ο ΠΟΥ έβαλε και νέα συμπτώματα στην λίστα για τον κοροναϊό, υπογράμμισε,  όπως ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, οι μυαλγίες, η έλλειψη όσφρησης και γεύσης.

Μάλιστα όπως ανέφερε «μπορεί να είναι ακόμη και ένας πονόλαιμος που έχει υπό εκτιμηθεί καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει». Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα ποσοστό ασθενών που δεν έχει συμπτώματα και ένα άλλο που ήταν στη φάση πριν εμφανίσει συμπτώματα.

«Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούσαν να μεταδώσουν τον κοροναϊό στο περιβάλλον τους. Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον περισσότεροι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα αλλά τα εμφάνισαν στην πορεία. Εκτιμάται ότι το 50% των μεταδόσεων προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα.

Να προμηθευτούμε οξύμετρο;

Όσον αφορά το οξύμετρο, είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι αυτό που θα μας δώσει την θεραπεία, την διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός. Όσοι το έχουν και είναι συνήθως ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όμως να έχουμε όλοι ένα οξύμετρό δεν είμαι αυτής της λογικής» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.