Έως την επόμενη Παρασκευή εκτιμάται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για το φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το υφιστάμενο πλαίσιο εκπνέει στα τέλη Απριλίου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τους θεσμούς την παράτασή του έως τα τέλη του έτους.

Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα κατηγορηματικό όχι, αλλά δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει έστω μία μικρή παράταση και να αποτρέψει ένα κύμα πλειστηριασμών.

Παράλογο να μην δοθεί παράταση λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Είναι παράλογο να μην δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς δεν μιλάμε για κανονικότητα στην οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τηρούν σκληρή στάση οι δανειστές στην διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει παράταση του υπάρχοντος πλαισίου προστασίας, η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Όπως είπε, «στην διαπραγμάτευση, οι δανειστές μας δείχνουν συνέχεια χαρτιά με υπογραφές του Φλαμπουράρη, της Αχτσιόγλου και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις», και απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «αν υπάρξει μονομερής ενέργεια για την προστασία της α΄ κατοικίας, θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια και την διεθνή εικόνα της χώρας. Προτιμώ να τους πείσω για τις θέσεις μας».

«Ρυθμίστε τα δάνεια» λέει ο Σταϊκούρας

Για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε «περιμένετε λίγες ημέρες, ούτως ή άλλως δεν έχει λήξει η προθεσμία».

Πρόσθεσε δε, ότι «κάθε πράγμα πρέπει να γίνει στην ώρα του, έχουμε αποδείξει όμως ότι λειτουργούμε με κοινωνική ευαισθησία και αυτήν τη φορά αυτό θα αποδείξουμε. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι, μου αρέσει να συναποφασίζουμε με τους θεσμούς, αλλά εκεί που βλέπουμε να υπάρχουν ενστάσεις, αντιδράσεις, ενεργούμε κατάλληλα. Αυτό κάναμε με τον ΕΝΦΙΑ, με τις 120 δόσεις, αυτό θα κάνουμε και με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Κάλεσε, ωστόσο, τους «συμπατριώτες μας να συνεχίζουν να ρυθμίζουν τα δάνειά τους», αναφερόμενος σε 200.000 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Είπε, παράλληλα, ότι «θα υπάρξει κάποια πρόνοια και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων» που έχουν πρόβλημα, προσθέτοντας πως «όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις».

Η προστασία και σε ποιους θα δοθεί

Κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να βρουν τη «χρυσή τομή» για το φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα

Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η παράταση της προστασίας θα δοθεί πραγματικά στους πληττόμενους από την παρούσα κρίση δανειολήπτες, αυτοί θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει, αποδεδειγμένα, τις διαδικασίες που προβλέπονταν προ κοροναϊού, για την απόκτηση της προστασίας αυτής.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι θεσμοί αποδέχονται μία παράταση 2 – 3 μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για όσους είχαν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605/2019 πριν το «χτύπημα» της πανδημικής κρίσης.

Η συμφωνία πάντως μεταξύ των δύο πλευρών είναι απαραίτητη και για την εκταμίευση 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνδέονται όμως με μία θετική έκθεση για την έκτη αξιολόγηση.

Ο πτωχευτικός

«Κίτρινη» κάρτα έβγαλαν οι θεσμοί και στο νέο πτωχευτικό, για το οποίο θεωρούν πως θα πρέπει κάποια σημεία του να τροποποιηθούν ώστε να μην αφήνουν παράθυρο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όμως αντιρρήσεις για το νέο πτωχευτικό εκφράζουν και οι τράπεζες, ο οποίες είναι κάθετα αντίθετες στην οριζόντια απαλλαγή χρέους οφειλετών, με το σκεπτικό πως είναι πιθανό να το εκμεταλλευτούν και δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Οι τράπεζες κρίνουν ως απολύτως αναγκαίο, η οικονομική και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη να μπορεί να διαπιστωθεί κατά το στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό ζητούν να προβλέπεται δυνατότητα αυτόματης άντλησης και ηλεκτρονικής διασταύρωσης πληροφοριών από τις τράπεζες και τη φορολογική διοίκηση και όχι απλή κατάθεση εγγράφων δικαιολογητικών από τον οφειλέτη.