Παρέμβαση σε γραφεία δύο ξεχωριστών εταιρειών σε Αιγάλεω και Κηφισιά πραγματοποίησε την Παρασκευή η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας».

Παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας «Χαρμάνης» στο Αιγάλεω πραγματοποίησε «Ρουβίκωνα», όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, αναφορικά με τα εργασιακά.

Στέλεχος της αναρχικής συλλογικότητας στο Facebook καταγγέλλει ότι: «η εταιρεία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της ακόμα και την περίοδο της πανδημίας.(δεν τηρούνται ούτε τα υγειονομικά μέτρα»).

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν: «Είναι κοινότοπο πλέον να πούμε πως μετά το τέλος της επιδημίας, όταν κι όποτε έρθει αυτό, θα το ακολουθήσει μια σφοδρή οικονομική κρίση. Ακόμα και ο πρωθυπουργός μας προετοίμασε για το «αναπόφευκτο» αυτής της κατάστασης.

Όταν όμως το κράτος μας λέει ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη την επόμενη μέρα» αίμα εργαζόμενων μυρίζει. Αυτό το αίμα έχει ήδη αρχίσει να τρέχει, η κρίση δεν θα έρθει την επόμενη μέρα, είναι ήδη εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά περιμένουν να ζήσουν από τα έκτακτα επιδόματα που το κράτος τάζει (και δίνει όποτε επιθυμεί). Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να περιμένουν ούτε καν αυτές τις ελεημοσύνες και ήδη μετράνε ψιλά για να υπολογίσουν για πόσο καιρό θα έχουν ακόμα φαί στο τραπέζι. Τσάκισμα στην βάση και λούνα παρκ των αφεντικών θα είναι η νέα συνθήκη, κι αυτή έχει αρχίσει ήδη.

Με το πρόσχημα της κρίσης, πρώτα από όλα επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την πανδημία αλλά και βρέθηκαν να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη, πρωταγωνιστούν στην εξαΰλωση κάθε εργατικού δικαιώματος και χρησιμοποιούν τους εργάτες τους όπως κάθε αφεντικό ονειρεύεται: ως σκλάβους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία “ΧΑΡΜΑΝΗΣ” που διατηρεί καταστήματα παραφαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών και απασχολεί 230 εργαζόμενους. Η εταιρεία αυτή δεν έχει πληρώσει καν τον μισθό του Μάρτη στους εργάτες της. Δεν έχει προχωρήσει καν σε αναστολή συμβάσεων, ώστε ο κόσμος που δουλεύει εκεί να μπορέσει να διεκδικήσει τα 800 ευρώ ελεημοσύνη του κράτους. Ο κόσμος αυτός είναι χωρίς πόρους την ίδια ώρα που συνεχίζει να εργάζεται. Την ίδια στιγμή προγραμματίζει υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία για τους απλήρωτους σκλάβους της. Με δυο λόγια τα αφεντικά ζουν την ευτυχία τους.

Παρέμβαση στην «Βιοιατρική» Κηφισιάς

Παρέμβαση πραγματοποίησαν την Πέμπτη μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο διαγνωστικό κέντρο «Βιοιατρική» στη λεωφόρο Κηφισίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Με κείμενο που ανάρτησε στη σελίδα της, η συλλογικότητα απέδωσε την ενέργειά της στην τακτική του συγκεκριμένου κέντρου εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού, αναφέροντας και τα χθεσινά περιστατικά με κρούσματα του ιού σε δύο άλλες ιδιωτικές κλινικές.

Στο κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας ο «Ρουβίκωνας» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εχθές 23/4 δύο νέες ιδιωτικές κλινικές αποδείχθηκαν κέντρα διασποράς της επιδημίας του κοροναϊού έχοντας οδηγήσει σε τέσσερις τουλάχιστον θανάτους. Παρά το πώς παρουσιάστηκε, αυτές οι περιπτώσεις δεν ήταν οι πρώτες που η ιδιωτική υγεία αποδεικνύεται δημόσιος κίνδυνος. Είχε προηγηθεί η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ που λίγες εβδομάδες πριν αποδείχθηκε ότι δεκάδες εργαζόμενοί της είχαν νοσήσει.

Ο ριζωμένος παραλογισμός ότι μπορεί να εμπιστεύεσαι την υγεία μιας κοινωνίας σε αυτούς που έχουν συμφέρον από την αρρώστια, τέτοια αποτελέσματα φέρνει. Μόλις οι υγειονομικές ανάγκες ξεπεράσουν το επίπεδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και των βιομηχανοποιημένων τεστ, τότε ο «Θεός του κέρδους» θα έρθει σε αντιπαλότητα με τον «θεό της υγείας» και είναι δεδομένο ποιος θα επικρατήσει.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας πρώτα από όλα στους εργαζόμενους της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και των άλλων ιδιωτικών κλινικών που ελέγθηκαν εχθές αλλά και όλων των ιδιωτικών κλινικών. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο έλεος της κερδοσκοπίας των αφεντικών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής».