Στον απόηχο της σημερινής παρέμβασης των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη βουλή που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για το χαρακτήρα των οικονομικών μέτρων που πήρε την περίοδο της πανδημίας, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτηση στην Ολομέλεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Απαντήσεις στην αντιπολίτευση

Η συζήτηση θα διεξαχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας), για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Την πρωτοβουλία αυτή είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή την κατάθεση ερώτησης από τον Αλέξη Τσίπρα για το φιάσκο με τα voucher των επιστημόνων.

Η σημερινή εικόνα της βουλής χαρακτηρίστηκε από την ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης από τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση την άλλη Πέμπτη.

Συνενοχή

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνενοχή σε αυτή την υπόθεση αν δεν αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και μίλησε για «κομπίνα» προκειμένου να «τα οικονομήσουν μερικοί κολλητοί» της κυβέρνησης με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσων των ΚΕΚ.

Σε ότι αφορά την οικονομία ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει τη στρόφιγγα της στήριξης στις επιχειρήσεις καθώς «το 8οοάρι θα το δώσετε μόνο σε όσους είναι κλειστοί. Αυτοί που θα ανοίξουν πώς θα αντεπεξέλθουν; αντί να πάρετε εμπροσθοβαρή μέτρα όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αδρανείτε και θα φτάσουμε σε ένα σημείο να είμαστε «ταπί και ψύχραιμοι». και υπερχρεωμένοι και χωρίς το μαξιλάρι αφού θα το έχετε σπαταλήσει».

Πρωταθλητές στην ύφεση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ ότι η ύφεση θα είναι 4% το 2020.

«Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 4% θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι έργο δικό σας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας «θα είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση της ευρωζώνης, αν δεν υιοθετήσετε εγκαίρως τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι ανοίγει πρώτα τα δικαστήρια για λογαριασμό των τραπεζών.

«Φαίνεται η ανάγκη των τραπεζών και των funds για προσημειώσεις ακινήτων και για κατασχέσεις είναι σημαντικότερη από τη κοινοβουλευτική λειτουργία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να διορθωθούν αστοχίες και αδικίες

Οξύτατους τόνους χρησιμοποίησε και η Φώφη Γεννηματά και μίλησε για «κομπίνα» και «σκάνδαλο» με τα voucher προκειμένου να εξυπηρετηθούν 3-4 φίλια επιχειρηματικά πρόσωπα της κυβέρνησης.
«Η υποχώρηση Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι αποφάσεις. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλωστε συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γι αυτό και παραμένει στην θέση του ο υπουργός Εργασίας. Δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί πρόσχημα για αδιαφάνεια» υπογράμμισε η κα Γεννηματά.

Πέραν αυτών η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία και η στήριξη του ΕΣΥ ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί παράλληλη μάχη για να κρατηθεί όρθια η οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό η κα Γεννηματά τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή για τη στήριξη της οικονομίας και υπογράμμισε ότι χρειάζονται διορθώσεις σειρά από αστοχίες και αδικίες.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι οι ηγεσίες της ΕΕ φάνηκαν για μια ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων ενώ κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες για να γενναίο νέο σχέδιο Μάρσαλ και “να μην κρυφτεί πίσω απο τις εισηγήσεις Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ».

Τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα θα μείνουν και μετά την πανδημία

Υπουργό της μεγαλοεργοδοσίας χαρακτήρισε το Γιάννη Βρούτση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσθέτοντας για το φιάσκο με τα voucher ότι τελευταία «ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και υποστηρίζοντας πως τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα που πήρε θα μείνουν και μετά την πανδημία πρόσθεσε:

«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες».

Και ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε πως ο κ. Βρούτσης «άτι ξέρει για να το λέει. Άλλωστε αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ότι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους».

«Τελευταία βέβαια είδαμε και ότι ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Έτσι γίνεται συνήθως στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Υπουργοί ειδικεύονται για να κάνουν την βρώμικη δουλειά» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έρχεται 5ο σκληρότερο μνημόνιο

Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για την συνολική στάση της στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ στον απόηχο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής, άσκησε από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι έρχεται λιτότητα και υφεσιακό κύμα στη χώρα, αύξηση του χρέους και θα είναι απόρροια της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης αφού επεσήμανε ότι το Eurogroup στις 9η Απριλίου, έβαλε την ταφόπλακα για το ευρωομόλογο, το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δημιουργηθεί μπορεί να έχει την τύχη του πακέτου Γιούνκερ.

Πρόκειται, πρόσθεσε ουσιαστικά για ασήμαντο ποσό, αλλά η Μέρκελ είπε ότι αυτά τα 250-300 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν μετά για να τα μοχλεύσει, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ότι μπορεί να έχει την τύχη του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.

Ως ευρωπαϊστές, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, πρέπει να ντρεπόμαστε. Απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στην άρνηση της κυβέρνησης να θέσει βέτο την 9η Απριλίου, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ότι το είχε απεμπολήσει πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

O κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ότι χωρίς βέτο στο Eurogroup, δεν συμμετέχεις στη συζήτηση απλά είσαι παρατηρητής και υποστήριξε ότι η χώρα θα έχει ένα πέμπτο και σκληρότερο μνημόνιο.

Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί στις 27 Απριλίου με το άνοιγμα των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων.

«Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών, είναι σε αναστολή όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση για την παράταση της προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας είχε μάλιστα κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

«Να διαβάσετε τα κείμενα των θεσμών, μας πίεζαν να δεσμευθούμε να μην υπάρξει επέκταση, δεν το δεχθήκαμε, άλλο αυτό κι άλλο ότι δεσμευθήκαμε άρση, να μας ζητήσετε συγγνώμη», αντέδρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα και σας ενοχλεί, αλλά είναι τα πραγματικά γεγονότα, είχατε δεσμευθεί ότι έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, εμείς πήραμε την παράταση και είμαστε και τώρα σε σκληρή διαπραγμάτευση», ανταπάντησε ο Κώστας Τσιάρας.

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σημειώνεται ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα δια των αρχηγών τους στη βουλή, του κ. Τσίπρα και της κας Γεννηματά υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων στις 27 Απριλίου γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

Μάλιστα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει τροπολογίες για την παράταση της πρώτης κατοικίας ως το τέλος του 2020.