Η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και διαφοροποιεί τα πακέτα ανακούφισης.

Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ.

Έτσι «κόφτη» στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων βάζει η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς για όσους επιστρέψουν στην εργασία τους προβλέπεται αναστολή καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, αφού θα σταματήσει η κρατική επιδότηση των εισφορών.

Στη θέση τους, από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται, ότι θα προωθηθεί μία νέα δέσμη δράσεων, που θα στηρίζεται στην τόνωση της ρευστότητας και στην επιδότηση των θέσεων εργασίας.

Μαζί με την άρση των μέτρων έρχεται και σταδιακή απόσυρση των οικονομικών μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Για το επίδομα των 800 ευρώ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να είναι αναλογικό με τις ημέρες που κάποιος θα βρίσκεται σε αναστολή.

Η έμφαση της κυβέρνησης καθώς θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα δοθεί σε δάνεια και σε άλλα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων και του ΕΣΠΑ, με την υποχρέωση βέβαια οι επιχειρήσεις οι οποίες θα δανείζονται να διατηρούν και τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Για τις πληρωμές των φόρων σε αναστολή από Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις ζυγίζοντας βέβαια και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο: