Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κοροναϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.

Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ.

Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».

Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κοροναϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον αν δεν δείξει αλληλεγγύη στον Νότο»

Όπως μεταδίδει το Politico, ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία είναι υπέρ των δημοσιονομικών μεταφορών. «Αν η Ευρώπη χρεωθεί για να δώσει δάνεια σε άλλες χώρες δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο διότι τα δάνεια αυτά θα προστεθούν στα χρέη που έχουν ήδη οι χώρες» τόνισε.

«Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες που υπάρχουν ήδη στις πιο ευάλωτες χώρες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη κρίση σήμερα… η κατάσταση τους δεν θα επιλυθεί» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη μας δεν έχει μέλλον αν δεν ξέρουμε πώς να παράσχουμε αυτή τη δημοσιονομική στήριξη. Η ενιαία αγορά είναι μια ολότητα, ένα μπλοκ. Και η ενιαία αγορά ευνοεί κάποιες περιοχές και χώρες που είναι οι πιο παραγωγικές στην Ευρώπη, διότι παράγουν αγαθά που μπορούν να πουλήσουν σε άλλες περιοχές. Αν εγκαταλείψουμε τις περιοχές αυτές, αν εγκαταλείψουμε ένα μέρος της Ευρώπης, θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη» προειδοποίησε.