Τα αποτελέσματα από τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τη διάσωση της ΔΕΗ αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2019, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.  Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου του 2019 αντανακλούν την αλλαγή πορείας της επιχείρησης. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του επαναλαμβανόμενου EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) για το σύνολο του έτους (333,6 εκατ. ευρώ) δημιουργήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο (236,8 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Το αντίστοιχο EBITDA του Δ’ τριμήνου του 2018 ήταν 44,7 εκατ. ευρώ.

Η επιδείνωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA (333,6 εκατ. ευρώ το 2019 από 403,8 εκατ. ευρώ το 2018) αποδίδεται πρωτίστως στην μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής τους η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς επίσης και στην επιβάρυνση του κόστους αγορών ενέργειας από την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος. Αντίθετα, θετικά επέδρασαν η ανάκτηση μέρους της αυξημένης δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μέσω της σχετικής ρήτρας σε πελάτες Μέσης και Υψηλής Τάσης, τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 και οι προσπάθειες συγκράτησης του συνολικού κόστους τις επιχείρησης.

Αυξημένες ζημίες

Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν το 2019 σε 2,05 δισ. ευρώ και μετά φόρων σε 1,68 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τις ζημίες του 2018 που ήταν 848,9 ,8 εκατ. ευρω προ φόρων και 903 εκατ. ευρώ μετά φόρων.  Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση, στο Δ’ τρίμηνο του 2019 καταγράφηκαν κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 131,6 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2018.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της εύλογης αξίας των παγίων του ομίλου (γίνεται κάθε πέντε έτη), τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, στοιχείο που αντανακλά τη ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία αναμένεται να περιοριστεί από το σχέδιο ταχείας απολιγνιτοποίησης των υφιστάμενων μονάδων έως το 2023. Η διατήρηση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνει ταμειακά τη ΔΕΗ με 200 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Πάντως, το 2019 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη περιορίστηκε κατά 30,1%.

Για το 2020, αναμένεται θετική επίπτωση από την εξοικονόμηση κόστους λόγω της χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου, καθώς και της πτώσης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη διαδικασία μετασχηματισμού του ομίλου. Όπως τόνισε, «ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής μας λειτουργίας που είναι σε εξέλιξη, προχωράμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ εξασφαλίζοντας στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ εγγυημένη τιμή και για τα 200 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 230 MW. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία συνεχίζεται».

Διαβάστε εδώ τα Αποτελέσματα του 2019 του Ομίλου ΔΕΗ