Στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά προσέφερε στήριξη στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να εμποδίσει τη διάδοση του ιού και τόνισε ότι δεν μηδενίζει, αν και θεωρεί ανεπαρκή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας.

Ομως, η έναρξη της συζήτησης για την επόμενη μέρα της χώρας, που έχει ήδη ξεκινήσει, οδηγεί το Κίνημα Αλλαγής στον δρόμο της αντιπολίτευσης.

 Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη ανεβάσει αισθητά τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, ειδικά μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Μεγάλη Δευτέρα, που σήμανε συναγερμό στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.

Οι κάλπες

Ο προβληματισμός των στενών συνεργατών της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν αφορά τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν θεωρούν ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο, δεν το αποκλείουν και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, «αν η κυβέρνηση τις αποφασίσει, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».  

Το γεγονός που προκαλεί προβληματισμό είναι η «προσπάθεια πολιτικής μετατόπισης» του Πρωθυπουργού, που φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στο αφήγημα της Φώφης Γεννηματά για την επόμενη μέρα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει περιγράψει τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση κοινωνίας και οικονομίας ως μια «μάχη που θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. 

Αυτή που πρεσβεύει την επιστροφή σε μια συντηρητική «κανονικότητα» και τη λιτότητα και περιμένει από τις αγορές να λύσουν όλα τα προβλήματα και αυτή που πρεσβεύει η σοσιαλδημοκρατία».

Σοσιαλδημοκράτης

Ομως η πρώτη αντίληψη, την οποία σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός, απουσίασε από το τελευταίο διάγγελμά του. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας έναν, όπως λέγεται, «πολιτικό ακροβατισμό», εμφανίστηκε ως… σοσιαλδημοκράτης, κάνοντας συνεχώς αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και των δομών προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά ήταν να καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό στους κόλπους όσων αναγνωρίζουν την αξία του ΕΣΥ, θυμίζοντας ότι αποτελεί έργο του ΠαΣοΚ το οποίο η ΝΔ επιχείρησε να απαξιώσει, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν γίνεται στα λόγια αλλά στην πράξη, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση. Οι συνεργάτες της υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την ένταξη των νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αναζητεί συνταγή

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη έστρεψε τα βέλη της κατά του Αδωνη Γεωργιάδη, συμβόλου της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, στον οποίο καταλογίζει καθυστερήσεις στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αλλάζουν μια πραγματικότητα για την οποία η Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί συνταγή αντιμετώπισης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, διατηρεί υψηλά ποσοστά αποδοχής στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και φιλοτεχνεί, μεθοδικά, ένα προφίλ κεντρώου ηγέτη απειλώντας με κατάληψη ζωτικό χώρο του κόμματος. Είναι προφανές ότι το Κίνημα Αλλαγής οφείλει, όπως λέγεται, να αναπροσαρμόσει την τακτική του και να εστιάσει στην αντιμετώπιση του κ. Μητσοτάκη που αυτή την περίοδο «αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον χώρο».