Σε ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης αναφορικά με την επόμενη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το σύνολο της επιτροπής. η οποία μάλιστα θα τοποθετηθεί περί του θέματος μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσιόδρα τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Παράλληλα, έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αξιολογείται το εάν υπάρχει πιθανότητα έκθεσης των ευπαθών ομάδων.

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Εγώ ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Η επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στη διασπορά του κοροναϊού

Ακόμα γνωστοποίησε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας, σημειώνοντας πως αυτή ήταν της τάξης του 15%. «Έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε την στρατηγική αυτή» τόνισε.

«Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και τα σχολεία επέδρασαν στο 15-20% περίπου. Ευτυχώς έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης» συμπλήρωσε.

«Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό» κατέληξε.

Κεραμέως στο MEGA: Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε για την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, βάζοντας στο τραπέζι ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη υγειονομική κρίση, με προεκτάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να φροντίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων» τόνισε αρχικά.

Η κ. Κεραμέως κατέστησε ξανά σαφές ότι στόχος είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και επιδιώκεται οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «έως τώρα έχουμε πορευτεί στη βάση των απόψεων των ειδικών. Έτσι ελήφθησαν τα μέτρα, έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια»

Σύμφωνα με την ίδια, βασική μας προτεραιότητα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

«Θα περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα για τα σχολεία. Έχουμε μιλήσει και το ενδεχόμενο παράτασης. Είναι ένα σενάριο το οποίο συζητείται» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα έχουμε άμεσα τις απαντήσεις».