Ειδικά αναφορά στη χρήση των κλιματιστικών εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υποστήριξε πως «μας απασχολεί αν παραμένουν αεροσταγονίδια στον αέρα, σε κλειστούς χώρους και αν πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όσο θα χαλαρώνουν τα μέτρα στη κοινωνίας μας, στα εστιατόρια και αλλού».

Όπως είπε, η κύρια μετάδοση είναι με τα αεροσταγονίδια, όταν δεν έχεις κλιματιστικό, πέφτουν στα δύο μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο το κλιματιστικό όταν υπάρχει θετικό κρούσμα στο χώρο. «Κάποιες έρευνες έχουν βρει παρουσία του ιού σε κάποια κλιματιστικά όταν υπήρχε στο χώρο κρούσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάλεσε να μην χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, σημειώνοντας πως προτιμά το ανοικτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου. «Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι».