Την τραγουδίστρια Κλεονίκη Δεμίρη την έχουμε γνωρίσει χάρη στις συνεργασίες της με διακεκριμένους δημιουργούς, όπως ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο Γιάννος Αιόλου, ο Νίκος Πλατύραχος, η Σοφία Καμαγιάννη και ο Δημήτρης Μαραμής, καθώς και από τις εμφανίσεις της με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τους TANGartO Quintet, το Athens Tango Ensemble, αλλά και τις ραδιοφωνικές συναυλίες της στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ή τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Μαγική Συνταγή» λέγεται ο πρώτος προσωπικός δίσκος της που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Ένα από τα τραγούδια που έχουν ήδη ξεχωρίσει από αυτή τη δουλειά είναι το «Όλα θα πάνε μια χαρά», το οποίο μας υπενθυμίζει ότι αξίζει να είμαστε αισιόδοξοι ακόμη και σε περιόδους γεμάτες δυσκολίες.

Ο δίσκος σας είναι αυτό που λέμε πολυσυλλεκτικός. Πώς έγινε η συγκέντρωση και η επιλογή των τραγουδιών; «Αυτό το άλμπουμ το προετοίμαζα περίπου τρία χρόνια και είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μου με εξαιρετικούς δημιουργούς και μουσικούς σε συναυλίες και άλλες συνεργασίες όλον αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για έναν δίσκο που ίσως δεν ακολουθεί τις συμβάσεις για το πώς πρέπει να είναι η πρώτη προσωπική δουλειά ενός καλλιτέχνη. Επέλεξα να ηχογραφήσω αρχικά τρία τραγούδια που μου “μίλησαν” αμέσως. Ακούγοντάς τα αποφάσισα ότι σε αυτό το άλμπουμ θα είμαι ο εαυτός μου εκατό τοις εκατό. Έτσι, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, έγινε κομμάτι αυτού του δίσκου ό,τι γέννησε αυθόρμητα την επιθυμία μου να το ερμηνεύσω από το πρώτο άκουσμα, χωρίς δεύτερη ακρόαση. Δεν μπήκα στο καλούπι του να υπάρχουν μόνο τραγούδια γνωστών δημιουργών, αλλά συνεργάστηκα και με ανθρώπους πρωτοεμφανιζόμενους στη δισκογραφία και αυτό ήταν επίσης από την αρχή ένας από τους στόχους μου. Ήθελα να ακουστούν πολλές και διαφορετικές «φωνές», γιατί θεωρώ ότι μας έχει κουράσει το να ακούμε τα ίδια και τα ίδια σε μια χώρα όπου υπάρχουν τόσοι δημιουργοί με πραγματικό ταλέντο, και η δουλειά τους δεν φτάνει ποτέ σε εμάς. Φίλοι, συνεργάτες συνθέτες και στιχουργοί άρχισαν να μου στέλνουν τραγούδια τους, από τα οποία είχα τη δυνατότητα να επιλέξω εκείνα που πραγματικά μου ταίριαζαν. Προέκυψε λοιπόν ένα άλμπουμ με διάφορα και διαφορετικά κομμάτια μεταξύ τους, μια συνταγή που μάλλον πέτυχε. Έτσι μου λένε όσοι έχουν ακούσει το δίσκο. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την δημιουργική διαδικασία ήταν η δισκογραφική εταιρεία μου, Μετρονόμος, που εμπιστεύτηκε από την αρχή το ένστικτο μου για τα τραγούδια που επέλεξα, σε εποχές δύσκολες για την δισκογραφία».

Είστε τόσο αισιόδοξη όσο θα συμπέραινε κανείς από το σινγκλ «Όλα θα πάνε μια χαρά»; «Ναι, είμαι αρκετά αισιόδοξη! Όταν τίποτα δεν μου πάει καλά δεν ανησυχώ πια τόσο, όσο πριν κάποια χρόνια, γιατί γνωρίζω ότι μετά από μεγάλες δυσκολίες σε περιμένει ένα μεγάλο δώρο που θα έρθει χωρίς να το περιμένεις! Το έχω δει να συμβαίνει σε μένα αλλά και στη ζωή πολλών φίλων μου. “Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά” λοιπόν, αν το αποφασίσουμε και δεν αφήσουμε καμία δυσκολία να μας καταβάλει».

Πως περνάτε τις ημέρες του εγκλεισμού; Υπάρχει κάτι θετικό σε αυτή τη συλλογική δοκιμασία; «Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση του εγκλεισμού προσπαθώ να διαβάσω τα θετικά μηνύματα. Η αλήθεια είναι ότι περνάω καλά γιατί έχω μάθει να μένω μόνη στο σπίτι μου. Πάντα χρειάζομαι προσωπικό χρόνο για να δουλέψω ιδέες που έχω σε σχέση με τη μουσική και το τραγούδι και όχι μόνο, και να ανακαλύψω καινούργια ενδιαφέροντα. Αν το δεις αλλιώς, υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα μέσα σε όλη αυτή τη δοκιμασία. Ένα από όλα, είναι να σκεφτούμε τη σχέση με τον εαυτό μας και να «πετάξουμε» ό,τι μικρό και άνευ σημασίας μας απασχολεί. Είναι μια ευκαιρία επίσης για υγιεινή διατροφή και γυμναστική, όσο δύσκολο και αν φαίνεται πολλές φορές. Και γενικά, έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε για λίγο τον ελεύθερο χρόνο που θέλαμε πάντα και να τον αξιοποιήσουμε. Αν δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά, θα βρούμε τον τρόπο να τα καταφέρουμε».

Ο πολιτισμός έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Τι πρωτοβουλίες θα θέλατε να παρθούν για τη στήριξή του; «Σκέφτομαι πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πόσο χειρότερα θα γίνουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι μάλλον δεν θα γίνουν παραστάσεις και συναυλίες για πολύ καιρό ακόμη – αν δεν έχουμε κάποια θετική ανατροπή της κατάστασης σύντομα. Αρκετοί συνάδελφοι μου περνάνε πολύ δύσκολα και πρέπει να υπάρξει στήριξη άμεσα για να επιβιώσουν. Αν για παράδειγμα δεν γίνουν συναυλίες και παραστάσεις για όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όλος αυτός ο κόσμος του πολιτισμού πρέπει να μπορεί να ζήσει με την στήριξη της Πολιτείας. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για διαδικτυακές ζωντανές παραστάσεις με εισιτήριο και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια όλοι, μέχρι να λήξει αυτή η δύσκολη κατάσταση».

Υπάρχει κάτι που θέλατε καιρό να κάνετε, δεν βρίσκατε τον απαιτούμενο χρόνο και το καταφέρατε τώρα; «Ναι, φυσικά! Πειραματίζομαι γράφοντας μουσική, ψάχνω καινούργια τραγούδια, οργανώνω τις καλοκαιρινές παραστάσεις μου για να είμαι σε ετοιμότητα αν όλα πάνε καλά και κάνω γυμναστική».

Υπάρχει μαγική συνταγή για τη ζωή; «Για μένα υπάρχει! Η μαγική συνταγή είναι να ακούς πάντα την εσωτερική σου φωνή για ό,τι κάνεις και να μην την αγνοείς. Να ξυπνάς κάθε μέρα με αισιοδοξία για τους στόχους που έχεις βάλει και να προσπαθείς να τους πλησιάσεις. Να λες αυτό που θέλεις και να κάνεις αυτό που σου ταιριάζει, χωρίς να φοβάσαι την κριτική. Μαγική συνταγή είναι ό,τι σε κάνει να ξυπνάς χαρούμενος κάθε πρωί και να νιώθεις ζωντανός«.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες. Ποιους ξεχωρίζετε; «Από τις συνεργασίες μου στις συναυλίες αυθόρμητα θα ξεχωρίσω αυτή με τον Νίκο Πλατύραχο για την μουσική του και για την ατμόσφαιρα συνεργασίας που φτιάχνει, έτσι ώστε να περνάς πραγματικά καλά και στην πρόβα και στη σκηνή. Από τις συνεργασίες του δίσκου μου δεν ξεχωρίζω κανέναν δημιουργό γιατί έχω από όλους τις καλύτερες αναμνήσεις από το στούντιο την περίοδο της δημιουργίας του δίσκου, αλλά και από τις συζητήσεις μας πάνω στα τραγούδια που θα θυμάμαι για καιρό. Τους ευχαριστώ πολύ όλους».

Τι ωραίο έχετε ακούσει, δει, διαβάσει τις τελευταίες εβδομάδες; «Έχω ακούσει μερικά πολύ ωραία τραγούδια που γεννήθηκαν από όλη αυτή την κατάσταση του εγκλεισμού και αυτό είναι η απόδειξη για άλλη μια φορά πως σε περιόδους κρίσης γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Ένα ωραίο και συγκινητικό νέο ήταν η είδηση με τους 52 γιατρούς και νοσηλευτές από την Κούβα που πήγαν να βοηθήσουν την Ιταλία. Αλληλεγγύη και πάλι αλληλεγγύη».

https://www.youtube.com/watch?v=xjPuFDFdBYA