Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ανοιχτά της Λέσβου, όπου τουρκικές ακταιωροί συνόδευαν για πρώτη φορά επίσημα και απροκάλυπτα λέμβο με μετανάστες προκειμένου να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ  Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στην πολιτική αποσταθεροποίησης που ακολουθεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Παραμένει σε ισχύ η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά προβληματίζουν τις ελληνικές αρχές, που έχουν αποκρούσει αποτελεσματικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις με έγκαιρη παρέμβαση, ενώ γεννούν έντονους φόβους για νέα ασύμμετρη επίθεση με μετανάστες στο Αιγαίο, σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βοζεμπεργκ ρωτά, εάν η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αναφερόμενη μάλιστα στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που υποστήριξε ξανά ότι τα σύνορα πλέον είναι ανοιχτά και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στο μεταναστευτικό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ξανά ότι τα σύνορα είναι πλέον ανοιχτά και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στο μεταναστευτικό, η Τουρκία κλιμακώνει εκ νέου την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν για πρώτη φορά επίσημα και απροκάλυπτα λέμβους με μετανάστες, που τις ωθούν μπροστά στα μάτια των ελληνικών αρχών ώστε να περάσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι τουρκικές αρχές σε απόλυτη συνεργασία με τους διακινητές ή παίζοντας οι ίδιες το ρόλο του διακινητή παραβιάζουν καθημερινά τους όρους της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, στο πλαίσιο μίας εσκεμμένης πολιτικής αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Μολονότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν τις τουρκικές προκλήσεις αποτελεσματικά με έγκαιρη παρέμβαση, τα περιστατικά αυτά γεννούν φόβους για νέα συντονισμένη επίθεση με μετανάστες στο Αιγαίο, σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο.

Δεδομένου ότι η ηγεσία της Ε.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς διαλόγου με την Τουρκία για θέματα μεταναστευτικής αλλα και εξωτερικής πολιτικής, ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, λαμβανομένου υπόψη του νέου πλαισίου δράσης της Τουρκίας στο Αιγαίο;»

Εκτιμά ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ;»