Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ την Μεγάλη Πέμπτη, τα οποία τροφοδοτούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν πριν από ημέρες να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση γύρω από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως, το 1986, ενώ οι ουκρανικές αρχές υποβάθμισαν οποιονδήποτε κίνδυνο διασποράς ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών, τρία νέα μέτωπα ξέσπασαν, όμως «δεν είναι μεγάλης έκτασης ούτε είναι απειλητικά».

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνδράμουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Οι πυρκαγιές βρίσκονται στη ζώνη αποκλεισμού των 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.000 τετραγωνικά μίλια) που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του 1986.

Ραδιενέργεια

Η ζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη, αν και περίπου 200 άτομα έχουν παραμείνει παρά τις εντολές να φύγουν. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή προκαλούν ανησυχίες ότι ενδέχεται να διαδώσουν ραδιενεργό υλικό, αναφέρει το Associated Press.

«Το ραδιενεργό υπόβαθρο στο Κίεβο και την περιοχή του Κιέβου κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια» είπε ο Βολοντίμιρ Ντέμτσουκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση.