Στη βεβαίωση 81 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. χθες, Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στις εξής περιοχές: 36 στην Αττική, 19 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στη Θεσσαλονίκη, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 4 στη Δυτική Ελλάδα, 4 στη Θεσσαλία και 1 στην Ήπειρο.

Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 56 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία ενάρξεως του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 535 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 309 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.738 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ στις εξής περιοχές: 709 στην Αττική, 203 στη Θεσσαλονίκη, 120 στην Κεντρική Μακεδονία, 119 στη Δυτική Ελλάδα, 115 στην Κρήτη, 71 στην Πελοπόννησο, 69 στη Στερεά Ελλάδα, 67 στο Βόρειο Αιγαίο, 66 στο Νότιο Αιγαίο, 62 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 57 στα Ιόνια Νησιά, 55 στη Θεσσαλία, 20 στην Ήπειρο και 5 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία ενάρξεως του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα έχουν βεβαιωθεί 43.730 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ.) παρά τη σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις και συνελήφθησαν 10 άτομα.

Από την ημερομηνία ενάρξεως του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 457 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 436 άτομα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το προφίλ των απείθαρχων

Το προφίλ όσων παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, εν μέσω κοροναϊού, παραθέτει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία συμμετέχει στους εν εξελίξει ελέγχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα κλιμάκια της Αρχής διενήργησαν επιτόπιους ελέγχους σε 1.055 διαφορετικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι παραβιάσεις αφορούσαν κυρίως, την παράνομη λειτουργία καταστημάτων, παρά την απόφαση για προσωρινό «λουκέτο», τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, αλλά και τον συνωστισμό πολιτών έξω από τράπεζες.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, Super Market, καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες, φροντιστήρια, εκκλησίες, take-away, delivery, δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, φαρμακεία, σταθμούς μετρό και εκκλησίες.

Τα  βασικά ευρήματα

Τα βασικά ευρήματα σε σύνολο 820 παραβατών

-Το 58% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 31-60

-Το 25% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 61 ετών και άνω

-Το 10% ανήκει στις ηλικίες 10 έως 30 ετών

Καθώς και:

-58 πολίτες δεν είχαν βεβαίωση μετακίνησης

-19 πολίτες με βεβαίωση χωρίς ημερομηνία

-Εννέα πολίτες χωρίς βεβαίωση δήλωσαν άστεγοι

Τα βασικά συμπεράσματα

Συχνότεροι λόγοι μετακίνησης: Εργασία, τράπεζα, super market, φαρμακείο, βόλτα κατοικίδιου

Τα μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία (60 και άνω) χρησιμοποιούν κυρίως χειρόγραφες βεβαιώσεις

Η πλειοψηφία έχει κάνει χρήση sms

Σε πολλές χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν αναφέρεται ο κωδικός της μετακίνησης αλλά περιγράφεται ο λόγος, ενώ απουσιάζει η αναγραφή της ημερομηνίας