Η κρίση του κορωνοϊού έχει σαρώσει τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις. Ομως, έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας στις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, φαίνεται ότι ξαναμπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της Αγκυρας για διαρκές «πόλεμο νεύρων» με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Οι πληροφορίες περί συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τον Ιούνιο και μια σειρά από κινήσεις στη γραμμή της «ήπιας πρόκλησης» έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα της στον Εβρο χάρη στην έγκαιρη και ομόθυμη απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα. Με πληγωμένο το γόητρό του, κι έχοντας μείζονα προβλήματα στο μέτωπο της Λιβύης αλλά και στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτε καν οι ανατροπές που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να τον εξαναγκάζουν σε υποχώρηση από τη γραμμή της επικίνδυνης πρόκλησης. Η «εξαγωγή» των μείζονων προβλημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέσω της αναζωπύρωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι γνωστή τακτική της τουρκικής διπλωματίας.

  • Θα προβεί η Άκγυρα σε θερμό επεισόδιο μετά την κρίση του κορωνοϊού
  • Γιατί η Τουρκία επανήλθε στις απειλές από τα θαλάσσια σύνορα
  • Τι κάνει η Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορεί