Την ανάγκη να εξασφαλιστεί στέγη, πρόσβαση στη δημόσια υγεία και κάλυψη των βασικών αναγκών για όλους, Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως εξηγεί, πολλοί άνθρωποι ζουν στον δρόμο. Μεταξύ αυτών «ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο ή είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ζουν στο δρόμο ή σε πολυπληθή διαμερίσματα, όπου η τήρηση των γενικότερων συνθηκών υγιεινής είναι εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα». Επίσης, άστεγοι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, φοβούμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως εξάλλου περιγράφει η οργάνωση, «οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι και φοβισμένοι. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να κατανοήσουν πλήρως την κατάσταση, τις ιατρικές και τις σχετικές με την απαγόρευση κυκλοφορίας οδηγίες, καθώς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Τις τελευταίες μέρες κάποιοι άνθρωποι έχουν λάβει πρόστιμα γιατί δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση».

Ευάλωτες ομάδες προσφύγων

Τέλος, υπενθυμίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή/και χρειάζονται τακτικά ραντεβού για αντιμετώπιση κοινών θεμάτων, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών. Τα τακτικά ραντεβού έχουν σταματήσει, οι υπηρεσίες διερμηνείας έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ δεν καλύπτουν όλες τις γλώσσες. Υπάρχουν ακόμα και άστεγοι που δεν μπορούν να αγοράσουν από το φαρμακείο αντιπυρετικά, λόγω ολοκληρωτικής έλλειψης οποιουδήποτε εισοδήματος.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού, λειτουργεί ένα διαδικτυακό γραφείο υποστήριξης, όπου αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες μπορούν να στέλνουν όλα τα αιτήματά τους που αφορούν σε οποιαδήποτε ανάγκη τους, προκειμένου να λάβουν νομική ή ψυχοκοινωνική συνδρομή. Η σελίδα του help desk στο Facebook είναι: https://www.facebook.com/GCRhelpdesk/