Διαφάνεια και επίσημη ενημέρωση ζητά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις κυβερνητικές διαρροές για τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Σύρεται από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, καθώς σύμφωνα με πηγές του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από τον Απρίλιο και έως τον Ιούνιο θα βγουν από τα ταμειακά διαθέσιμα του μαξιλαριού ασφαλείας 12 με 14 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για τη δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς».

Αδιανόητη αδιαφάνεια

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ» και «αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων τη Δευτέρα από 63 βουλευτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Η καθυστέρηση φέρνει νέα μνημόνια

Προσθέτει δε ότι, «τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλεί την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για τη χρήση των χρημάτων του».

«Οφείλει να παραδεχτεί ότι, αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει. Λίγη διαφάνεια στη χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει», καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει εγκρίνει το Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο δεν έγινε καμία χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ (15 δισ. δάνεια του τρίτου΄Μνημονίου από τον ESM και 20 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν νωρίτερα ότι από τον Απρίλιο έως τέλος Ιουνίου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα 12-14 δισ. από τα 20 δισ. ευρώ, το ονομαζόμενο «μαλακό μαξιλάρι» καθώς το Eurogroup έχει εγκρίνει την χρήση του για λόγους εκτάκτων αναγκών.