Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 7ετές ομόλογο από τον ΟΔΔΗΧ, με τις προσφορές ήδη να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα αναδόχων. Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει περί τα 2 δις. ευρώ από την έκδοση με το επιτόκιο να κλειδώνει λίγο πάνω από το 2%.

Ειδικότερα, από τους αναδόχους δόθηκε αρχικά το guidance για το επιτόκιο σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο λίγο πάνω από το 2,1%. Λίγο αργότερα όμως αυτό άλλαξε και το νέο guidance δόθηκε στα mid swaps πλέον 220 μονάδες βάσης ή πέριξ του 2%. Τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 2,05%.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός τρέχει σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 18 μονάδες βάσης, στο 2,06%, επίπεδο που συνιστά υψηλό τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για τη νέα προσφορά.