Να επιστρέψουν στην κανονικότητα, μετά από πολλές εβδομάδες εγκλεισμού, επιχειρούν τέσσερις χώρες της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ο κοροναϊός καραδοκεί ακόμα, την στιγμή που ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση την πανδημίας.

Το lockdown και το πλήγμα που αυτό φέρνει στις οικονομίες των χωρών είναι τεράστιο, έτσι μετά από πολλές εβδομάδες που τα πάντα ήταν κλειστά η Αυστρία αλλά και χώρες που έχουν πληγεί πάρα πολύ, όπως Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν να ξεκινήσουν σιγά σιγά την επιστροφή στην κανονικότητα, χαράζοντας με αυτόν τον τρόπο το μονοπάτι και για τις υπόλοιπες χώρες.

Έτσι, σήμερα Μεγάλη Τρίτη οι καταναλωτές επέστρεψαν στους δρόμους της Αυστρίας και της Ιταλίας. Φυσικά η κίνηση δεν θύμιζε σε τίποτα τις προ κοροναϊού εποχές, αφού πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ακόμα.

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ιταλία

Συγκεκριμένα, η Ιταλία αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ, έως τις αρχές Μαΐου.

Στη γειτονική χώρα, η οποία μετράει 20.465 νεκρούς, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα πώλησης ειδών γραφείου και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, μπορούσαν να ανοίξουν ξανά από σήμερα.

Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες».

Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Μόνο με μάσκες θα κυκλοφορούν στην Αυστρία

Στην Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown, οι αγοραστές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα, φορώντας προστατευτικές μάσκες υποχρεωτικά, καθώς τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν αύξηση των πελατών, ωστόσο, κι αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ ώστε να κάνουν περιττές εξόδους για αγορές και ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Η Αυστρία, πάλι, αποφάσισε το άνοιγμα σήμερα ενός ευρύτερου φάσματος μικρών καταστημάτων και ελπίζει να ανοίξει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, αν τα πράγματα πάνε καλά. Καταστήματα έως 400 τετραγωνικά μέτρα – περίπου διπλάσια από ένα γήπεδο του τένις – μπορούν να ανοίξουν σήμερα, μαζί με καταστήματα εξοπλισμού σπιτιού και κέντρα κήπου.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό και οι πελάτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι Ισπανοί

Και στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα μετά από μια «αδρανοποίηση» δύο εβδομάδων σε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις.

Η Ισπανία είχε επιβάλει γενικό lockdown στις 30 Μαρτίου. Το μέτρο όμως δεν ανανεώθηκε και πολλοί επέστρεψαν χθες στις δουλειές τους ενώ άλλοι θα γυρίσουν σήμερα, μιας και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ενώ σε άλλες όχι.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Με τους εργάτες να επιστρέφουν στην δουλειά τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διανομής 10 εκατομμυρίων μασκών αυτή την εβδομάδα.