Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», πρόσθεσε.

Πάνω από 2 εκατομμύρια τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Κατά τα στοιχεία που αναρτά αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Δείτε επίσης: Τσερνόμπιλ – Έσβησε η φωτιά κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Πάντα κατά τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο.

Ισπανία: Μικρή επιτάχυνση στην αύξηση των νεκρών

Ακόμη 567 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού στην Ισπανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 18.056.

Στη χώρα καταγράφηκε η χαμηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 από τις 18 Μαρτίου, με 3.045 νέα περιστατικά επί συνόλου 172.541, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των νεκρών παρουσίασε μικρή επιτάχυνση, καθώς τη Μεγάλη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί σε 517 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις μερίδας επιστημόνων, μετά τη γνωστοποίηση του σχεδίου για τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεζ σχεδιάζει την επαναλειτουργία ορισμένων «μη αναγκαίων» επιχειρήσεων, επικαλούμενη τη μείωση του αριθμού των νέων θανάτων.