Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίζουν να ενεργούν, όπως χρειάζεται, στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κοροναϊού και να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ δήλωσαν πως είναι θετικά διακείμενοι στην προσωρινή ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των φτωχότερων οικονομιών.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι οικονομικοί επικεφαλής της G7 επισήμαναν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν «μια χρονικά περιορισμένη αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους…», εφόσον συμμετάσχει η Κίνα και άλλες χώρες στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) και σε συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων των πιστωτών.

Οικονομική και τεχνική βοήθειας στις αναδυόμενες οικονομίες

Εξάλλου, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη παροχής οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στις αναδυόμενες οικονομίες που δίνουν μάχη με τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα κράτη μέλη της G7 συζήτησαν την ανάγκη για μια συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που η υγειονομική κρίση επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε ο Άσο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί υπό πίεση από την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP