Οσοι έχουν δει την έξοχη παράσταση «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» της Αννας Κοκκίνου θα ανυπομονούν σίγουρα για την ερμηνεία του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ Σελήμ», με την οποία εγκαινιάζεται, τη Μεγάλη Τετάρτη (15 Απριλίου) στις 19.00, η νέα διαδικτυακή ηχητική σειρά «Αναγνώσεις» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Γραμμένο το 1895, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, πατέρα του νεοελληνικού διηγήματος, ο «Μοσκώβ Σελήμ» είναι το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο πόνημά του. Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα.

Στις «Αναγνώσεις» του #snfccAtHome, διακεκριμένοι έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα, καθώς και έργα παιδικής λογοτεχνίας, όλα κείμενα-ορόσημα. Μέσα από αυτά τα εβδομαδιαία ραντεβού, στόχος της δράσης είναι να επανασυστήσει στο κοινό ιδρυτικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με έναν τρόπο οικείο και πολύ προσωπικό, αυτόν της ανάγνωσης. #ΜένονταςΣπίτι, καθένας από τους ηθοποιούς ηχογραφεί τα επεισόδια της σειράς με «χειροποίητο» τρόπο, ακολουθώντας τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε.

Η Άννα Κοκκίνου ηχογράφησε τον «Μοσκώβ Σελήμ» στο καμαρίνι της, στο θέατρο Σφενδόνη.

Η σειρά «Αναγνώσεις» θα παραμείνει διαθέσιμη στο διαδίκτυο ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα στοχεύει στους νέους, τους μαθητές και τους σπουδαστές, προσφέροντάς τους μια διαφορετική εμπειρία των μεγάλων λογοτεχνικών κειμένων.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν κείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου κ.ά. Διαβάζουν, μεταξύ άλλων, οι Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Ακύλλας Καραζήσης και Ηρώ Μπέζου. Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες του ΚΠΙΣΝ στα social media (@SNFCC).

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).