Νέα επίθεση στην Αθήνα εξαπέλυσε η Αγκυρα  με φόντο το μεταναστευτικό και αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη πως η «Άγκυρα δεν εφαρμόζει την συμφωνία της 18ης Μαρτίου με πρόσχημα τον κοροναϊό».

«Προτείνουμε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα πριν προκύψει κάποια ανθρώπινη συμφορά στους καταυλισμούς λόγω της επιδημίας και να επιδείξει σεβασμό στη ζωή και την υγεία των προσφύγων-μεταναστών».

Στην ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%, εξαιτίας της συμμόρφωσης της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Μάλιστα,  σύμφωνα με την Τουρκία, η ΕΕ είναι εκείνη που δεν εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν επιστρέψει στα τουρκικά εδάφη 2.139 μετανάστες από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, κατά παράβαση των συμφωνιών της ΕΕ και των διεθνών της υποχρεώσεων, δεν δέχεται νέες αιτήσεις και προσπαθεί να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, παραβιάζοντας τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, και προσθέτει πως οι συγκεκριμένες δράσεις, έχουν μπει στο στόχαστρο της κριτικής πολλών διεθνών οργανισμών.

Τέλος, η πρόταση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, προς την Ελλάδα, είναι να λάβει τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων λόγω της επιδημίας και καλεί τη χώρα μας να σεβαστεί το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή και την υγεία.