Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αναλαμβάνει την αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 στη Βρετανία βάζει κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) ενημέρωσε πολλάκις ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπιζαν έλλειψη μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προσωπικού εξοπλισμού προστασίας (PPE).

Κίνδυνος για την υγεία

«Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε ότι κάθε άτομο που το χρειάζεται έχει το προστατευτικό υλικό που είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Χάνκοκ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η βρετανική ιατρική ένωση (BMA), η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς, δήλωσε ότι οι προμήθειες στο Λονδίνο και στο Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία, ήταν ανεπαρκείς και οι γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με μια «θλιβερή» απόφαση για το αν θα έπρεπε να θεραπεύσουν τους ασθενείς χωρίς την κατάλληλη προστασία και να θέσουν κατά συνέπεια τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

«Είναι παράλογο ότι οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται για να θεραπεύσουν αυτή την ασθένεια είναι εκείνοι που δεν προστατεύονται κατάλληλα – και χωρίς αυτούς, αντιμετωπίζουμε πραγματική καταστροφή», δήλωσε ο Δρ Chaand Nagpaul, πρόεδρος του συμβουλίου της BMA

Οι νέες αποφάσεις

Οι νοσηλευτές πρέπει να αρνηθούν τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 εάν δεν τους χορηγηθεί προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός PPE,  λέει το βασιλικό κολλέγιο-Royal College of Nursing (RCN).

Τουλάχιστον 19 εργαζόμενοι του NHS είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κοροναϊού και η κυβέρνηση έχει επικριθεί επειδή δεν παρέχει επαρκή προστασία.

Ένας εκπρόσωπος του RCN δήλωσε: «Για το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή η απόφαση πάει ενάντια σε κάθε ένστικτο. Αλλά η ασφάλεια τους δεν πρέπει να διακυβεύεται».

«Η ένωση δήλωσε ότι θα παρέχει νομική συνδρομή σε εκείνους που κάνουν αυτό που αναγνωρίστηκε ως μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση».

Ο γραμματέας επιχειρήσεων Alok Sharma δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια θέση. Είπε στο Sky News: «Είναι απολύτως σωστό ότι κανένας ιατρός δεν πρέπει να βρίσκεται σε θέση να κάνει αυτή την επιλογή».

«Αυτό για μένα είναι αυτονόητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίζουμε να έχουμε τον εξοπλισμό στην πρώτη γραμμή».

Ο Sharma προσέθεσε: «Σε κανονικές συνθήκες, θα είχατε εμάς να σας παρέχουμε PPE σε περίπου 233 νοσοκομειακές μονάδες σε όλη τη χώρα. Τώρα μιλάμε για την παροχή 58.000».

«Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση και πέρα ​​από αυτό, υπάρχει μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για προσωπικό εξοπλισμό προστασίας και αυτό ασκεί πίεση στην προσφορά».

Πηγή: reuters.com, theguardian.com