Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε στην κυβέρνηση τόσος μεγάλος προβληματισμός για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Συσκέψεις επί συσκέψεων, διπλωματικές ενέργειες, ακόμα και τηλεδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν για να έρθει μεγαλοπρεπώς, μεσούσης της απειλής του κορωνοϊού, το Αγιο Φως. Εως την τελευταία στιγμή γίνονταν αλλαγές στο πρόγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, και ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω…

***

Ούτε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά ούτε το μεταγωγικό C-130 θα μεταφέρει στην Αθήνα το Αγιο Φως. Ενα Airbus της Aegean αποφασίστηκε τελικά να το μεταφέρει. Ενα Airbus θα ταξιδέψει άδειο, με δύο μόνο επιβάτες, τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου και έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας, για τα Ιεροσόλυμα. Οι δύο αυτοί επιβάτες δεν πρόκειται να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος, αλλά το Αγιο Φως θα έρθει με συνοδεία ισραηλινών περιπολικών κοντά στο αεροπλάνο.

***

To ίδιο Airbus μαζί με αεροσκάφη της Sky Express θα μεταφέρουν το Αγιο Φως σε 9 προορισμούς στην Ελλάδα, σε σχέση με τους 18 προορισμούς που υπήρξαν πέρυσι, δηλαδή στην προ κορωνοϊού πασχαλινή περίοδο. Εάν παρατηρηθεί βροχή αιτημάτων και για άλλους προορισμούς, το Αγιο Φως θα μείνει στην Αθήνα. Εάν διερωτάσθε εάν θα γίνει και εφέτος υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, έχω τούτα να σας πω:

***

Πέρυσι στο αεροδρόμιο ήταν περίπου 80 άτομα (αγήματα, φιλαρμονικές, επίσημοι, δήμαρχοι κ.λπ.). Στρώθηκε κόκκινο χαλί, αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους. Εφέτος δεν θα υπάρχει κόκκινο χαλί. Θα υπάρχει όμως ένα άγημα οκτώ (μόνο) στρατιωτικών που θα αποδώσει τιμές, καθώς και στρατιωτική μπάντα με εννέα άτομα και βεβαίως ο επικεφαλής αξιωματικός. Αντί κόκκινου χαλιού θα υπάρξει ένα πόντιουμ όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την εκκλησιαστική διπλωματία, Κώστας Βλάσης, αναμένεται να πει ότι η εφετινή συγκυρία δεν επιτρέπει να υποδεχτούμε το Αγιο Φως με μεγαλοπρέπεια, αλλά υπάρχει η προτεραιότητα της δημόσιας υγείας.

***

Μόλις το Αγιο Φως φτάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» και το υποδεχτούν (πέραν του υφυπουργού) ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και ο εκπρόσωπος του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου, θα μεταφερθεί στο Μετόχι, αλλά και στη Βάρη, όπου με ειδική άδεια που θα εξασφαλίσουν δήμαρχοι και λοιποί θα μπορέσουν να το πάρουν, με την προϋπόθεση ότι θα το μεταφέρουν σε εκκλησίες που θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών. Χωρίς δηλαδή πιστούς. Αυτά έμαθα, αυτά άλλωστε ειπώθηκαν και στην τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή και σας τα μετέφερα. Εξυπακούεται πως αμαρτίαν ουκ έχω.

 

***

 

Δωρεάν αλεύρι στον… τουρισμό

 

Το αλεύρι είναι μακράν το πιο δημοφιλές προϊόν στην περίοδο που διανύουμε και καταναλώνεται με ρυθμούς που θυμίζουν άλλες εποχές. Μια βόλτα στα σουπερμάρκετ αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς. Μαθαίνω πως υπάρχουν κάποιοι τυχεροί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα χρειαστεί να κάνουν «επιδρομή» στα ράφια των σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν αλεύρι για αρκετό καιρό. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού που μεσοβδόμαδα βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς τους χορηγήθηκαν… δεκάκιλα πακέτα αλεύρι. Ο «χορηγός» ήταν ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Κώστας Λούλης. Βλέπετε, ο κ. Λούλης είναι ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αλευροβιομηχανίας του Βόλου Μύλοι Λούλη. Ο βολιώτης επιχειρηματίας – που έχει αναστείλει τα επιχειρηματικά του καθήκοντα μετά το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη – έχει την κοινωνική ευαισθησία μέσα σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να βοηθάει όπως μπορεί. Μου λένε πως ήταν εξαιρετικό το θέαμα να ξεφορτώνονται παλέτες με αλεύρια στο κτίριο της οδού Αμαλίας, με τους διερχομένους να απορούν για το εάν στήνεται κρατικό συσσίτιο.

***

Τα πασχαλινά τσουρέκια της Γκερέκου

Συνολικά πήραν δεκάκιλα σακούλια με αλεύρι 400 υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, αλλά και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου. Η κυρία Γκερέκου είπε μάλιστα ότι με το αλεύρι του κ. Λούλη θα φτιάξει ψωμί, τσουρέκια και κουλουράκια για τον Τόλη Βοσκόπουλο και την κόρη τους.

***

Και μια και έγινε λόγος για τουρισμό, σας ενημερώνω ότι στις συσκέψεις που γίνονται (ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου) αναφέρεται συχνά ένας αριθμός. Ενας μάλλον…. άπιαστος, τουλάχιστον για εφέτος το καλοκαίρι, αριθμός. Πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 53 εκατ. τουρίστες αφήνοντας πολλά δισ. ευρώ. Εφέτος άραγε πόσοι θα έρθουν; Να σημειώσω εδώ ότι στον τουριστικό κλάδο (που είναι ο κύριος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας) απασχολούνται 700.000 άτομα.

***

Ο Γαβρόγλου υπογράφει κείμενο του ΚΚΕ

Για τα κείμενα υπογραφών που διακινούν τα μέλη του ΚΚΕ στους καλλιτέχνες και στους πανεπιστημιακούς με αφορμή την πανδημία, με τίτλο «Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί», σας έχω εγκαίρως ενημερώσει. Αυτό που δεν σας είπα είναι ότι οι υπογραφές από τους καλλιτέχνες έχουν ξεπεράσει τις 900 και στους πανεπιστημιακούς τις 700. Δεν αποτελούν βέβαια έκπληξη οι υπογραφές του Κώστα Καζάκου, του Γιώργου Κιμούλη, του Διονύση Τσακνή, της Νατάσας Μποφίλιου στο κείμενο των καλλιτεχνών, αλλά και οι υπογραφές του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου και της Φωτεινής Βάκη, πρώην κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ίδιου κόμματος, ανάμεσα στις υπογραφές των πανεπιστημιακών. Η Φωτεινή Βάκη και ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράφουν με τις πανεπιστημιακές τους ιδιότητες, η πρώτη ως επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο δεύτερος ως ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

***

Η κουπέ μουσταρδί Ascona

Και ξαφνικά, όπως με ενημέρωσαν, την Τετάρτη το βράδυ, δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων απέκλεισαν την οδό Ιουλιανού στο ύψος της Αλκιβιάδου, στο κέντρο της Αθήνας.  Περιπολικά της Αμεσης Δράσης, υπηρεσιακά της Ασφάλειας και δικυκλιστές κατέφτασαν στο «σημείο ενδιαφέροντος» ύστερα από πληροφορίες ότι ένας κάτοικος της περιοχής πυροβολούσε άσκοπα και είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του. Δεν θα έγραφα για τέτοια θέματα, αλλά από το επιτόπιο ρεπορτάζ προέκυψε ότι επρόκειτο για κάποιον δύστροπο Ελληνα, γύρω στα 70, ο οποίος είχε και κατά το παρελθόν απασχολήσει τις αρχές μη ανεχόμενος να του πειράζουν το αμάξι του, μια παλιά κουπέ μουσταρδί Ascona που έχει παρκαρισμένη έξω από το παλαιό του διώροφο. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως διέθετε συλλογή όπλων, καμιά 40αριά στο σύνολο. Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογο ήταν να κληθεί και ο ειδικός διαπραγματευτής που προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Εις μάτην όμως. Η ώρα περνούσε και ο «πιστολέρο» δεν απαντούσε. Και όσο δεν απαντούσε, τόσο η αγωνία μεγάλωνε. Αίφνης, γύρω στα μεσάνυχτα, άρχισαν να αποχωρούν τα μαύρα τζιπ της ΟΠΚΕ και οι έτερες δυνάμεις. Μαζί τους και καμιά 10αριά περίοικοι που βρήκαν την ευκαιρία να ξεπορτίσουν χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο ή να στείλουν τηλεφωνικό μήνυμα. Τι είχε συμβεί; Πολύ απλά, ο άνθρωπος αυτός κοιμόταν βαριά, τόσο βαριά, που δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν κάτω από το σπίτι του.