«Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Βουλή, σημειώνοντας ότι μέσω της ενημέρωσης των πολιτών θα διασφαλίσουμε την έγκυρη και έγκαιρη μετάβαση σε αυτήν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή το ζήτημα που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον κορονωϊό ύψους 11 εκατ. ευρώ, ο κ. Πέτσας είπε ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση και για αντιπολιτευτικές κορώνες.

«Αν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, διερωτώμαι για την σκοπιμότητά τους. Τι θέλουν, να αφήσουμε τους πολίτες στην τύχη των fake news, των αβάσιμων φημών και συνωμοσίας; Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα την υγεία των πολιτών;», διερωτήθηκε, δηλώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε χαριστικές ρυθμίσεις ούτε βρίσκουμε ευκαιρία να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας».

«Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός, που οδηγεί τους πολίτες στην έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια για να βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα αισιόδοξοι, δυνατοί και ενωμένοι», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβάνοντας και τα περιφερειακά ΜΜΕ. Και αφορά το 0,16% των συνολικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί μέχρι τέλος Απριλίου.

Μετάθεση και όχι διαγραφή της δόσης των καναλιών

Αναφορικά δε με την μετάθεση καταβολής της δόσης αδειοδότησης των καναλιών, είπε ότι δεν προβλέπεται «απαλλαγή, διαγραφή ή έκπτωση». «Διευκολύνονται προσωρινά και μόνο για το 2020. Το οφειλόμενο ποσό δεν διαγράφεται και μετατίθεται χρονικά και θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών. Αντί να καταβάλλουν δόση 3,5 εκατ. θα καταβάλλουν από του χρόνου δόση 4 εκατ. ευρώ», εξήγησε, τονίζοντας ότι η πανδημική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο των παραγωγικών τομέων συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ μειώνοντας κατακόρυφα την διαφημιστική δαπάνη. Και ξεκαθάρισε ότι η σχετική πρόβλεψη αφορά το σύνολο των σταθμών που έχουν λάβει άδεια, δηλαδή όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. «Μένουμε σπίτι παρά την κόπωση και συνεχίζουμε την τήρηση των μέτρων», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Η κριτική δεν είναι «αντιπολιτευτικές κορώνες»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι αποτελεί θέμα δημοκρατίας η διαφάνεια για την κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων και η ενημέρωση των πολιτών, δηλώνοντας ότι «αυτή η συζήτηση πρέπει να ενισχυθεί και δεν είναι δυνατόν να χειραγωγείται και να καναλιζάρεται». «Υπάρχει μόνο ένα ενιαίο αφήγημα, το κυβερνητικό! Στα ΜΜΕ έχει καταργηθεί η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η σύνθεση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η αναζήτηση συναίνεσης δεν γίνεται με λευκή επιταγή». Και ζήτησε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και διευκρινήσεις, ακόμα και αλλαγής της σχετικής ΠΝΠ, αφού όπως είπε η αρμοδιότητα δόθηκε σε μια εταιρεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στην Διαύγεια να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα, τα κονδύλια και τα κριτήρια που δίνονται τα ποσά. «Είμαστε υπέρ της διακομματικής συναίνεσης με αυτά ή μεγαλύτερα ποσά στο σύνολο των ΜΜΕ με βάση όμως συγκεκριμένες αρχές», διευκρίνισε ο κ. Βούτσης και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, την μετάθεση καταβολής της δόσης των καναλιών. Επιπλέον, ζήτησε να κληθεί μετά το Πάσχα το ΕΣΡ για να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση και να υπάρξει σε διακομματική βάση με απόλυτη διαφάνεια η στήριξη ή και η επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ. Άσκησε δε κριτική για «επιλεκτική αποσιώπηση» εκ μέρους της κυβέρνησης και αναφερθείς στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη τον κατηγόρησε ότι ενώ ερωτάται επιμόνως στις σχετικές ενημερώσεις για τους διορισμούς στο ΕΣΥ «ό,τι θέλει δεν απαντάει». «Υπεβλήθη η ερώτηση για τους διορισμούς και έχει περάσει ένας μήνας και δεν απαντάει», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενστάσεις και οι κριτικές όχι απλά δεν είναι αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά το απολύτως απαραίτητο πεδίο που πρέπει η αντιπολίτευση να καταθέτει τις προτάσεις της». «Δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιηθεί η κρίση για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες. Ναι στην υπεύθυνη στάση όλων. Στηρίζουμε τους κανόνες των επιστημόνων. Δεν μηδενίζουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά δεν απεμπολούμε και το δικαίωμά μας τις κρίνουμε», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.