Σοβαρότατο ατόπημα χρεώνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή μια αποστροφή του κ. Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την έξοδο των πολιτών από το σπίτι τους και την παρουσία τους στις εκκλησίες για ατομική προσευχή.

Παρεμπιπτόντως

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για το άνοιγμα των εκκλησιών κάποιες ώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα απάντησε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες. Αλλά παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός».

Την αποστροφή αυτή του κ. Πέτσα σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες».

Να μην υπάρξει συνωστισμός

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Πέτσα όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία των ναών τις ημέρες του Πάσχα, ήταν εξής:

«Η Εκκλησία έχει δείξει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις, και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο.

Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα, ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός, υπενθυμίζοντας πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες.

Αλλά παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του.

Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός. Αυτό το διάστημα «μένουμε στο σπίτι», δεν πηγαίνουμε στις εκκλησιές μας,
ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Μικροκομματική αντίληψη και διγλωσσία

Για μικροκομματική αντίληψη και διγλωσσία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα.

Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι.

Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης στην απάντησή του στον Στέλιο Πέτσα.