Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (φωτογραφία), η Κατερίνα Σακκελλαροπούλου αναφέρθηκε στο έργο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Ηταν η πρώτη αναφορά της Προέδρου μετά τη φραστική επίθεση που δέχθηκαν (από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) το τελευταίο διάστημα τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς. Η Πρόεδρος, όπως άλλωστε κάνει και η πλειοψηφία των Ελλήνων, παρακολουθεί ανελλιπώς το ραντεβού που δίνουν οι δύο στις 6 το απόγευμα και είπε στον Πρωθυπουργό: «Στις δύσκολες μέρες που περνάμε παρακολουθούμε το απόγευμα την εκπομπή με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά. Πράγματι είναι κάτι που έχει βοηθήσει πολύ στο να περάσουμε αυτή την περιπέτεια, στο κομμάτι το ψυχολογικό». Αναφερόμενη, δε, στο αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλο το κοινωνικό σύνολο και τη συμμόρφωσή του προς τα μέτρα, είπε ότι με την εκπομπή των 6 «έχει δημιουργηθεί μια όμορφη παράδοση».

***

Το στοίχημα του Πάσχα

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις «ευαίσθητες ημέρες»  του Πάσχα (όπως τις χαρακτήρισε) που έρχονται: «Είναι η άνοιξη. Ο καιρός είναι εξαιρετικός, έχουν όλοι συνηθίσει να πηγαίνουν στον τόπο της καταγωγής τους. Πρέπει να πειστούμε ότι θα συνεχίσουμε τον περιορισμό. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσουμε όλοι» είπε.

***

Εν μέσω κορωνοϊού τυπώνουν… 50ευρα

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που κυκλοφορούν γύρω από το Νομισματοκοπείο. Για παράδειγμα στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περίοικοι στον Χολαργό άκουγαν τις μηχανές εκτύπωσης του Νομισματοκοπείου να δουλεύουν στο φουλ για να τυπώσουν, όπως νόμιζαν, δραχμές. Οπως αποδείχθηκε βέβαια κάτι τέτοιο δεν ίσχυε καθώς το Νομισματοκοπείο, ή όπως επισήμως είναι γνωστό Ιδρυμα Εκτυπώσεων και Αξιών Τραπέζης Ελλάδος, συνέχιζε να εκτυπώνει χαρτονομίσματα ευρώ, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ας μην ξεχνάμε και την ιστορία με το ριφιφί που επιχειρήθηκε στο Νομισματοκοπείο, στην πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση. Αλλά τώρα με τον κορωνοϊό τι γίνεται με το Νομισματοκοπείο;

***

Σας πληροφορώ ότι οι μηχανές του Νομισματοκοπείου δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τηρώντας βέβαια τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τα Νομισματοκοπεία της Ιταλίας και της Γαλλίας, που την περίοδο αυτή έχουν διακόψει  τις εργασίες τους. Αυτές τις μέρες στον Χολαργό εκτυπώνεται η Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ούτε ο κορωνοϊός στάθηκε ικανός να σταματήσει τις μηχανές του Νομισματοκοπείου, αφού τη χρονιά που διανύουμε είναι προγραμματισμένη η εκτύπωση τραπεζογραμματίων  των 50 ευρώ για λογαριασμό της ΕΚΤ. Εκτυπώνονται επίσης αναμνηστικά νομίσματα και μετάλλια, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Γενικότερα στο Νομισματοκοπείο παράγονται επίσης και άλλα προϊόντα εκτυπώσεων ασφαλείας, όπως ένσημες ταινίες για τον ειδικό φόρο καπνικών προϊόντων, λαχεία, διαβατήρια, έντυπες θεωρήσεις (βίζα) και άδειες εισόδου και διαμονής, πιστοποιητικά ναυτικών και πολλά άλλα.

***

Το ελληνικό χρεόγραφο

Την ώρα που την Τρίτη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (με τις γνωστές διαφωνίες, τις διαφορές, αλλά και με τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης), δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαπίστωσαν ότι το ελληνικό χρεόγραφο ήταν το μοναδικό (από όλες τις χώρες τις ευρωζώνης) που είδε την απόδοσή του να πέφτει (δηλαδή την τιμή του να ανεβαίνει). Τι είχε συμβεί; Απλώς σημειώνω ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χρεογράφου υποχώρησε και δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα επειδή υπήρχαν την ίδια μέρα καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κυρίως από την απόφαση της ΕΚΤ να γίνονται δεκτά τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει σε δανεισμό από την αγορά. Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι τη στιγμή που το ελληνικό χρεόγραφο υποχωρούσε η απόδοση των 10ετών ομολόγων των άλλων χωρών της ευρωζώνης ανέβαινε, γιατί δεν είχε βγει ο λεγόμενος «λευκός καπνός» από το Eurogroup. Δεν υπήρξε απόφαση.

***

Διαγωνισμός ζωγραφικής εξ αποστάσεως

Εχετε ξανακούσει διαγωνισμό ζωγραφικής εξ αποστάσεως (λόγω κορωνοϊού); Και μάλιστα παιδικό διαγωνισμό; Σας πληροφορώ ότι έναν τέτοιο διαγωνισμό για τα παιδιά και τους νέους της Ομογένειας διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (του ΥΠΕΞ) και η Παιδική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων. Το θέμα; «Κοντά ή μακριά είμαστε ένα». Στο σύνολό του ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικώς και στις επιταγές των ημερών που μας θέλουν όλους να μένουμε σπίτι. Αποτελεί δε μια πρόκληση προς τα παιδιά και τους νέους της Ομογένειας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να περιγράψουν με την τέχνη τους την καθημερινότητα που βιώνουν, αυτή τη δύσκολη περίοδο (της καραντίνας) και να προβάλουν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους ένα ευοίωνο και ειρηνικό μέλλον. Χρονική διάρκεια από 10 Απριλίου έως 5 Ιουλίου. Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, «τα παιδιά και οι έφηβοι της Ομογένειας μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι φορείς ελπίδας και αισιοδοξίας και να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης, δύναμης και αλληλεγγύης».

***

Ο Γιάννος, το Toyota και το δικαστικό συμβούλιο

Καλά στην υγεία του αλλά εμφανώς καταβεβλημένος από την πολύμηνη προφυλάκισή του ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την έξοδό του από τις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Τον περίμεναν η επίσης αποφυλακισθείσα σύζυγός του Σταυρούλα (Ρούλα) Κουράκου, ο γιος του, ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και μια ακόμη κυρία, του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Στη δήλωσή του μετέφερε πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τις οποίες το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως οι εναντίον του κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη. Ο Γιάννος, μετά τους εναγκαλισμούς, κατευθύνθηκε προς το αμάξι της κυρίας Κουράκου, ένα μικρό Toyota. Ωστόσο μπερδεύτηκε προς στιγμήν όταν είδε μπροστά του μια λευκή Mercedes στην οποία πήγε να μπει, αλλά τελικά πήγε κατευθείαν στο Toyota Yaris.

***

Τα fake news του Κούλογλου

Fake news (και δεν είναι πρώτη φορά που τα αναπαράγει) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μέσα από το σάιτ tvxs, εναντίον της Τζένης Μπαλατσινού, με εμφανή στόχο να πλήξει τον σύζυγό της, υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Οπως έγραψε, ανώνυμα, συντάκτης του, το site «jenny.gr» της Τζένης Μπαλατσινού είναι ανάμεσα στις ιστοσελίδες που προβάλλουν διαφήμιση της κρατικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι». Το άρθρο χαρακτήριζε σκάνδαλο την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιχορηγήσει την επικοινωνία των μηνυμάτων. H απάντηση ήρθε άμεσα από την ίδια την κυρία Μπαλατσινού, η οποία έκανε λόγο για fake news και επεσήμανε ότι το site δεν της ανήκει εδώ και έναν χρόνο. «Σε αντίθεση με τη δική σας καριέρα, η δική μου δεν υπήρξε ποτέ κρατικοδίαιτη» ανέφερε, σε αιχμηρό τόνο, η σύζυγος του υπουργού Υγείας.

***

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσφέρει 10.000 μάσκες

Για ακόμη μία φορά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του δείχνουν ότι δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ζωγράφου, η οικογένεια του Greek Freak προσέφερε 10.000 μάσκες στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι μάσκες θα διανεμηθούν άμεσα στους εργαζομένους του δήμου, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.