Το ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα μέχρι την τελευταία στιγμή πριν ξεκινήσει η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μετά το ναυάγιο της Τρίτης, καθιστά αμφίβολο εάν θα υπάρξει θετική έκβαση, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων ότι αυτός είναι ο κοινός στόχος και την δραματική έκκληση του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι «σήμερα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς»

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι θέλουν ενότητα και επίτευξη συμβιβασμού, κανείς δεν φαίνεται πραγματικά διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές του, που για τους ισχυρούς του Βορρά εξακολουθεί να είναι η έκδοση ευρωομολόγου.

Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία εμφανίζονται ανένδοτες σε ότι αφορά τα ευρωομόλογα, αλλά ελπίζουν να βρεθεί συμφωνία, την ίδια στιγμή που η εξοργισμένη Ιταλία ξεκαθαρίζει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε χώρα-μέλος της θα κοιτάξει «τον εαυτό της».

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εκτιμήσεις ακόμη και κορυφαίων αξιωματούχων ότι είναι δυνατόν να καταστεί εφικτή μια συμφωνία δύσκολα μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και αισιοδοξία.

Ενδεικτική άλλωστε της δυστοκίας που εξακολουθεί να υπάρχει είναι η καθυστέρηση στην έναρξη του Eurogroup (μετατέθηκε aρχικά για τις 19:00 και στην συνέχεια για τις 20:00 ώρα Ελλάδος) με τον Σεντένο να βρίσκεται σε πυρετό διαπραγματεύσεων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Στη μάχη για επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να έχουν πέσει και η Γαλλία με τη Γερμανία, με την τελευταία να θέλει να βγει από το «κλαμπ των κακών του Βορρά» μετά τα έντονα αντιγερμανικά συναισθήματα που ξαναγεννήθηκαν στο Νότο.

Όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η Γαλλία και η Γερμανία ετοίμασαν συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του κοροναϊού.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στο Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ότι αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ είναι ίσως η πρώτη αχτίδα ελπίδας.