Η οικονομία στην… εντατική πριν από τον κορωνοϊό

Η κατάσταση δημοσιονομικά ήταν ήδη δραματική…

Χθες το βράδυ στις 10:00 δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών το Δελτίο των Μηνιαίων οικονομικών Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για το μήνα Φεβρουαρίου, που είναι ένα «αποτύπωμα», μια φωτογραφία για το πώς μας βρήκε οικονομικά ο κορωνοϊός- φορολογούμενους και επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ταμεία, προμηθευτές και συνταξιούχους –   με κυριότερο στοιχείο πόσα χρωστούσε το κράτος δηλαδή τα υπουργεία, οι περιφέρειες, οι ΟΤΑ, ο ΕΟΠΠΥ και τα ταμεία σε όλους τους κρίκους της πραγματικής οικονομίας.
Αντί άλλου σχολιασμού αρκεί η παράθεση των αριθμών – των χρεών του δημοσίου – που ήταν στο σύνολο τους 2,171 δισεκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε 1,2 μονάδες του ΑΕΠ.
Σε αυτή την κατάσταση βρήκε η κρίση την οικονομία. Με το δημόσιο να έχει εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων 632 εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογούμενους (νοικοκυριά) και επιχειρήσεις κυρίως εξαγωγικές και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν χρέη και οφειλές (που ξεπέρασαν τις 90 ημέρες)  ύψους 1,593 δισ. ευρώ!
Υπόλοιπο υψηλότερο από το τέλος του 2019, του 2018, του 2017!
Η κατάσταση, λοιπόν, δημοσιονομικά ήταν ήδη δραματική για όλους όσοι περίμεναν να εισπράξουν όσα δικαιούνται ή έστω ένα μέρος. Για να αντιληφθεί κανείς ποιοι πλήττονται, αρκεί να διαβάσει τον κατάλογο για το ποιοι χρωστάνε τα περισσότερα και πόσα.
-Υπουργείο Οικονομικών (επιστροφές φόρων) 632 εκατ. ευρώ
–Νοσοκομεία 533 εκατ. ευρώ
-Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  497 εκατ. ευρώ
-Λοιπά Νομικά Πρόσωπα 255 εκατ. ευρώ
-Τοπική Αυτοδιοίκηση  204 εκατ. ευρώ
-ΕΟΠΥΥ 185 εκατ. ευρώ
Είναι προφανές ότι η κρίση του κορωνοιού που ακολούθησε αποτέλεσε τη χαριστική βολή σε όλους όσοι βρέθηκαν χωρίς ρευστότητα, αν μάλιστα αναλοπγιστεί κανείς ότι μετά τις τρεις δέσμες μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους ή επιχειρήσεις πέραν της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και υποχρεώσεων πρός τις τράπεζες.
Ακομη και οι επιστροφές φόρων «εξπρές» έως 30.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς υπάρχει – κι εκεί – έλλειψη προσωπικού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk