Η Αυστρία, που είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κοροναϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.

Οι υπουργοί, που αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος.

«Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτή η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.

«Επίσης, δεν είμαστε υπέρ ενός τέτοιας διατύπωσης διότι η ιδέα ανοίγει την πόρτα σε μια αμοιβαιοποίηση χρέους…. Δεν ήταν μόνο η Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλιούμελ. Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη συνεδρίαση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ συνολικά, απάντησε: «Αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ