Στις αρχές Μαρτίου – πριν από έναν μήνα – ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε αφού είπε ότι είχε πάει στα νοσοκομεία χαιρετώντας τους ασθενείς εν μέσο της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Σήμερα ο κ. Johnson βρίσκεται στο νοσοκομείο για πολύ διαφορετικούς λόγους και δεν υπάρχει ούτε περιφρόνηση και φυσικά ούτε ευχαρίστηση για κάτι τέτοιο.

Ιστορικό λοίμωξης

Όσο ασφαλείς κι αν ήταν  οι χειραψίες το σίγουρο είναι ότι η λοίμωξη  μπορεί να ανιχνευθεί ένα δεκαπενθήμερο αργότερα. Την ημέρα που η Βρετανία πήγε σε καραντίνα, ο Neil Ferguson, ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη μοντελοποίηση των νόσων, ήταν στη Downing Street.

Αποδείχθηκε ότι θα έκανε επίσης ένα περισσότερο πρακτικό παρά θεωρητικό μάθημα για την εξάπλωση των ασθενειών καθώς την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι έχει κορωνοϊό. Ποτέ δε θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ήταν ο «ασθενής μηδέν» στο υπουργικό συμβούλιο.

Γνωρίζουμε ότι στις μέρες που ακολούθησαν ο Matt Hancock, ο γραμματέας υγείας, ο Chris Whitty, ο επικεφαλής ιατρός και ο Dominic Cummings, ο επικεφαλής σύμβουλος του Τζόνσον, είχαν συμπτώματα. Και έτσι, στις 26 Μαρτίου, είχε και ο κ. Μπόρις.

Χαρακτηριστικά κλινικής εξέλιξης της νόσου

Κατανοούμε αρκετά την πορεία του ιού για να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που το ξεπερνούν εύκολα το κάνουν στην πρώτη εβδομάδα κατά την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματά τους.

Καθώς ο κ.ος Τζόνσον συνέκρινε τα συμπτώματά του με τον κ. Hancock, ο οποίος διαγνώστηκε την ίδια ημέρα, δε θα έπρεπε να νιώθουν κάτι το διαφορετικό.

Μέσα στο σώμα τους ωστόσο ο κορωνοϊός αναπαραγόταν, πολλαπλασιάζονταν και αναδημιουργούσε τα συμπτώματα ενός κακού κρυολογήματος.

Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα του κ. Hancock αντιμετώπιζε επιτυχώς τον κορωνοϊό, στον Τζόνσον για οποιονδήποτε λόγο, η μόλυνση πιθανόν να εξαπλωνόταν στους πνεύμονές του.

Και, περίπου δέκα μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του, η μόλυνση είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν δύο διαδρομές: θάνατος ή ανάρρωση. Σύμφωνα με πολύ πρώιμα στοιχεία, και τα δύο είναι εξίσου πιθανά.

Ωστόσο, η κυνική αποτύπωση που γίνεται μέσα από μία στατιστική παραβλέπει τις όποιες περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο Τζόνσον – είναι πέντε χρόνια νεότερος από τον μέσο Βρετανό ασθενή με κορωνοϊό στη ΜΕΘ. Οι περισσότεροι Βρετανοί που έχουν πάει στη ΜΕΘ με αυτόν τον ιό, είναι ακόμα εκεί.

Αυτό που γνωρίζουμε από σχετικές με τον κορωνοϊό εμπειρίες σε διεθνές επίπεδο, είναι ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι κρίσιμο. Καθώς πεθαίνουν περισσότερα από τα κύτταρα του κ.Τζόνσον, θα «βυθιστούν» στους πνεύμονές του, φράσσοντάς τους με υγρό.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί πιστεύουν τώρα ότι θα βρίσκεται σε κίνδυνο από μια «καταιγίδα κυτοκίνης ή κυτταροκίνης», στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, αυξάνοντας τα αμυντικά κύτταρα και ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία – προκαλώντας βλάβες και οδηγώντας σε ακόμα πιο πολύ υγρό στους πνεύμονες.

Εάν μπορεί να το πολεμήσει αυτό και να βγει στην άλλη πλευρά τότε, κατά μέσο όρο, θα περίμενε κανείς να δει τον κύριο Τζόνσον να βγαίνει από το νοσοκομείο περίπου 18 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο .

Πηγή: thetimes.co.uk