Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, στις ΗΠΑ φορούν το ειδικά σχεδιασμένο δαχτυλίδι Oura, το οποίο παρακολουθώντας τη θερμοκρασία, την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και τη δραστηριότητά τους μπορεί να διαπιστώσει αν έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19.

Με ανάλυση των παραπάνω στοιχείων το Oura μπορεί να καταλάβει αν κάποιος νοσεί ή ακόμη και αν είναι πιθανό να προσβληθεί από τη νόσο.

Οι ερευνητές συλλέγουν στοιχεία από χιλιάδες Αμερικανούς για να δημιουργήσουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που μπορεί να εντοπίζει ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου COVID-19.

Ο Benjamin Smarr, καθηγητής στο University of California στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι πρώτο βήμα είναι να συμμετάσχουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνετα, ούτως ώστε τα στοιχεία που θα συλλεχθούν να είναι αντιπροσωπευτικά για όλη τη χώρα.

Εκτός από το δακτυλίδι υπάρχει και μία διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι εθελοντές μπορούν να αναφέρουν τα συμπτώματά τους. Από την ανάλυση που πραγματοποιεί η εφαρμογή διαπιστώνει αν κάποιος νοσεί και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Απώτερος σκοπός των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν έναν χάρτη της εξάπλωσης και της έντασης της COVID-19 καθώς και να αναπτύξουν μια μέθοδο έγκαιρης πρόβλεψης του φαινομένου.

Η προσπάθεια άρχισε σε νοσοκομεία της περιοχής San Francisco Bay και του University of West Virginia.

Πέρα από τις hi tech διαδικασίες οι εθελοντές μπορούν επίσης να επιλέξουν να δώσουν δείγμα από τη μύτη, τα κόπρανα ή και αίμα, για να αναλυθούν, ώστε να επιβεβαιωθεί τυχόν λοίμωξη ή ανοσία στον κοροναϊό.

Η έρευνα θα βοηθήσει εργαζόμενους στην περίθαλψη που έχουν λοίμωξη με COVID-19 να μείνουν σπίτι σε πρώιμο στάδιο της νόσου και να λάβουν αγωγή πιο έγκαιρα, αναφέρει η δρ. Άσλει Μέισον του τμήματος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο.

Η δρ. Μέισον πρόσθεσε ότι ο ιός αναμένεται και πάλι από το φθινόπωρο και θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμα ‘’όπλα’’.