Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τον πλανήτη, αυτό της ανεργίας. Πρωτοφανείς ανατροπές συμβαίνουν στο εργασιακό περιβάλλον λόγω της πανδημίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα όσα εξελίσσονται αλλάζουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργούν νέα δεδομένα που ριζικά ανατρέπουν σταθερές και δεδομένα δεκαετιών.

Ουδείς ξέρει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την οικονομία. Το τοπίο θα είναι πάρα πολύ αρνητικό μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Ήδη, έχουν γίνει εκατομμύρια απολύσεις σε όλο τον πλανήτη, οι μειώσεις μισθών είναι δεδομένες, οι αναστολές συμβάσεων προχωρούν και όλα οδηγούν σε ένα μαύρο μέλλον.

Όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομική κρίση θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες από αυτή του 2008-2009 και τα όσα ακολούθησαν. Η παγκόσμια οικονομία ταρακουνήθηκε και ανέτρεψε ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Η απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη και όλες οι προβλέψεις είναι ζοφερές για το μέλλον. Ο εργασιακός χάρτης αλλάζει ριζικά και κεκτημένα δεκαετιών γκρεμίζονται.

Ουδείς μπορεί με σιγουριά να περιγράψει τη νέα πραγματικότητα, αλλά το κρίσιμο είναι να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία.

Εξάλλου κατανάλωση – αγοραστική ικανότητα χωρίς εισόδημα δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα βασικό σημείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη χάραξη ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της κρίσης.

Το κρίσιμο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα να βρει τις επιχειρήσεις ανοικτές και τους εργαζομένους ενεργούς και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απλά πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Γι ‘ αυτό και η ιστορική γνώση από προηγούμενες κρίσεις πρέπει να είναι πιλότος.