• Αναζήτηση

Κορωνοϊός – Γερμανία: Πιθανή οικονομική συρρίκνωση έως 9.8% το 2ο τρίμηνο

«Δεν είναι απίθανο η κρίση να μετατοπιστεί περισσότερο από το αναμενόμενο και να οδηγήσει στο πάγωμα της παραγωγής»

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε πιθανότατα κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση της από το 1970, λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για να βοηθηθεί η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανέφεραν τα κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας την Τετάρτη.

Οικονομική ύφεση

Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της πτώσης που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η Γερμανία βρισκόταν στην τροχιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα ινστιτούτα.

Η Γερμανία εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα για αρκετές εβδομάδες. Τα σχολεία, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει και πολλές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει την παραγωγή για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου.

«Δεν είναι απίθανο η κρίση να μετατοπιστεί περισσότερο από το αναμενόμενο και να οδηγήσει στο πάγωμα της παραγωγής», δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo – μιας από τις ομάδες προβληματισμού που συμμετέχουν στην εκπόνηση της έκθεσης.

«Σε αυτό το σενάριο η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή. Θα είναι επίσης πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις από το να χρεοκοπήσουν», προσέθεσε.

Τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών ανέφεραν ότι η οικονομία πιθανότατα υποχώρησε κατά 1,9% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Όπως ανέφερε προηγουμένως το Reuters από πηγές, ανέφεραν ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και να αυξηθεί κατά 5,8% το επόμενο έτος.

«Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί βαθιά ύφεση στη Γερμανία», ανέφεραν τα ινστιτούτα, οι προβλέψεις των οποίων αποτελούν τη βάση των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης. Είπαν ότι υπήρχε σημαντικό ρίσκο για τις προβλέψεις τους.

Ανέφεραν ότι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται με μειωμένο ωράριο – μια μορφή κρατικής βοήθειας που επιτρέπει στους εργοδότες να μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε συντομότερα ωράρια εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης για να τους κρατήσει στη μισθοδοσία – είναι πιθανό να ανέλθει σε 2,4 εκατομμύρια.

Πηγή: reuters.com

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk