Πρόστιμο, ύψους 1.200 ευρώ, σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπέγραψε υπουργική απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, μέσα στην οποία ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες και γι’ αυτούς που παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά και, συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις εκείνες «που καλούν και πάλι τους εργαζόμενους να δουλέψουν, ενώ έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας τους».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.

Τι ισχύει για την αναστολή σύμβασης εργασίας

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για εργαζομένους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή εργασίας από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή του κράτους ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ) λόγω κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα ακόλουθα:

Αποζημίωση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται
Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών
Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες
Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενή τους ημερομηνία
Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων, δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες
Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω πλαίσιο δύναται να «επεκταθεί» και για τον Μάϊο.