Η ανάγκη να μείνουν απαξάπαντες στο σπίτι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση του COVID-19, είναι αδήριτη.

Επιτακτική είναι όμως και η ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων, ακόμα και σε περιόδους γενικευμένης καραντίνας.

Η ασφάλεια των τηλεδιασκέψεων και εν γένει η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι εν προκειμένω το ζητούμενο κατά τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, η οποία ζήτησε από τη Zoom πληροφορίες για τα μέτρα που έχει λάβει για τον σκοπό αυτό.

Η Zoom είναι μια εισηγμένη στη Wall Street εταιρεία παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως διασκέψεων και συνεδρίων που εδρεύει στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ και είδε τη χρήση της πλατφόρμας της να αυξάνεται κατά 67% από την αρχή του έτους έως τα μέσα Μαρτίου και την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται κατά 263% από τις 18 Απριλίου 2019, που γράφτηκε στο ταμπλό του Nasdaq.

Το τελευταίο 15θήμερο, που ο πρόεδρος Τραμπ δραστηριοποιήθηκε για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η χρήση της πλατφόρμας της Zoom έχει εκτιναχθεί (και) στις ΗΠΑ. Η γενική εισαγγελέας Τζέιμς εξηγεί ότι ο λόγος της επιστολής που απέστειλε (ταχυδρομικώς) προς την εταιρεία είναι το γεγονός ότι κατά το παρελθόν η Zoom δεν παρείχε πειστικές αποδείξεις για το απόρρητο των τηλεδιασκέψεων που διοργανώνει.

Και καλά οι σχολικές και πανεπιστημιακές διδασκαλίες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μέλημα του διοικητικού επιτελείου μιας επιχείρησης είναι να μην πέσει θύμα βιομηχανικής κατασκοπείας. Όπως επίσης μέλημα ενός υπουργικού συμβουλίου ή ενός Eurogroup είναι να διασφαλίζει το απόρρητο των συνεδριάσεων του.

Σύμφωνα με το BBC, η Zoom εμφάνισε ελλείμματα ασφαλείας κατά το παρελθόν, όταν είχαν αναφερθεί επιθέσεις από χάκερ που ακύρωσαν συνάντηση στελεχών μιας επιχείρησης, ενώ σε άλλη περίπτωση διοργάνωσαν επιχειρηματικό meeting ερήμην της διοίκησης.

«Η Zoom παίρνει τα θέματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης πολύ στα σοβαρά. Εκτιμούμε την προσήλωση της γενικής εισαγγελέως στα θέματα αυτά και θα είμαστε ευτυχείς να της παράσχουμε όποια πληροφορία ζητήσει», σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.