Μεγαλώνει η μαύρη λίστα με τους νεκρούς από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό ανεβάζοντας τον αριθμό στους 76.  Πρόκειται για τρεις άνδρες που νοσηλεύονταν σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

Εναν 82χρονο που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ένα 72χρονο που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έναν 78χρονος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

76 νεκροί- 1.735 κρούσματα συνολικά

Σημειώνεται πως την Κυριακή (5/4/2020) σε ανακοίνωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ακόμη 5 νεκρούς σε ένα 24ωρο καθώς και 62 νέα κρούσματα.

Επομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 93 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την ενημέρωση 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25453 κλινικά δείγματα.

Δύο θάνατοι σε Κέρκυρα και Καστοριά

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό τις τελευταίες ώρες βρίσκεται και  ένας 75χρονος άνδρας από την Κέρκυρα και μια 89χρονη γυναίκα από την Καστοριά.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Corfupress.gr, o 75χρονος άνδρας νοσηλευόταν με σοβαρή πνευμονία που προκλήθηκε από τον Covid – 19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του 75χρονου εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση το βράδυ του Σαββάτου και ο άνδρας κατέληξε το πρωί της Κυριακής.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η σύζυγός του, η οποία βρέθηκε επίσης θετική στον ιό.

Αισιόδοξα τα νέα από τις ΜΕΘ

Αρκετοί από τους νοσούντες από κοροναϊό βγαίνουν από τις ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», όπως ενημέρωσε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο.

«Καθημερινά βγαίνουν ασθενείς από τις ΜΕΘ. Έχουμε αρκετούς που έχουν βγει από την εντατική. Κάποιοι ετοιμάζονται να πάνε και σπίτια τους. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη είδηση που μπορώ να δώσω. Αύριο θέλω να ελπίζω ότι θα σας πω ακόμη πιο ευχάριστα, ότι δεν θα έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας» είπε η κα Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύψα: Φτάσαμε στην κορύφωση της καμπύλης

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, σχολίαζε πως σύντομα πλέον η Ελλάδα θα βλέπει τα νούμερα των κρουσμάτων του κοροναϊού να πέφτουν.

«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σύψα τόνισε πως τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ, αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά, μια μείωση στους θανάτους.

«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί, υπογράμμισε η ειδικός», σημείωσε.