H Ζωή Τηγανούρια, συνθέτρια, σολίστ του ακορντεόν μπορεί αυτή την περίοδο να γράφει το soundtrack της ταινίας «Tango Shalom». όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνει, όπως όλοι μας άλλωστε, τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τη συνέντευξή της στο vima.gr στέλνει το δικό της μήνυμα και ελπίζει ότι σύντομα η ζωή μας θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μένουμε σπίτι ποιο είναι το δικό σας Μήνυμα;

«’’Μένω Σπίτι’’ δημιουργικά και με αισιοδοξία. Στην  επιθυμία μου να βρεθώ κοντά στο κόσμο που με αγαπάει και κατόπιν επιθυμίας πολλών φίλων μου στα social media,  οργανώνω live  streaming με το ακορντεόν μου, μελωδικά, με αισιοδοξία για το μέλλον, γνωρίζοντας ότι πάλι ο πολιτισμός και η τέχνη θα συμβάλουν καταπραϋντικά, και  αποτελεσματικά σαν βάλσαμο,  στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκύπτει από αυτή τη πρωτοφανή και επώδυνη  δοκιμασία. Είναι ολοφάνερο και ξεκάθαρο πως   όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει. Ας προσευχηθούμε αληθινά με δάκρυα στα μάτια  για όλους τους ανθρώπους που νοσούν να αναρρώσουν γρήγορα, για όλους όσους έχασαν πρόσφατα τους δικούς τους ανθρώπους να βρουν κουράγιο να μετριάσουν τον πόνο και την θλίψη τους. Ας προσευχηθούμε να ξαναμπεί η ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς με τις όσο το  δυνατό λιγότερες  ψυχοσωματικές αλλά και οικονομικές  συνέπιες.  Ας δούμε κατάματα αυτόν που όλοι φοβόμαστε και κρυβόμαστε πίσω από την εικόνα που του φτιάχνουμε,  τον εαυτό μας, με λιγότερο εγωισμό, φιλαυτία,  κριτική για τους άλλους. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας θα βρούμε  πολύ περισσότερα ελαττώματα από αυτά που κατηγορούμε στους άλλους…»

Ετοιμάζετε ένα «διαφορετικό» αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη; Ποια είναι η φιλοσοφία του πρότζεκτ;

«Η αισθητική των δικών μου λαϊκών συνθέσεων είναι πολύ κοντά στα μεγάλα τραγούδια που άφησαν εποχή και δεν είναι καθόλου τυχαίο που καταπιάστηκα με αυτό το είδος και θέλησα να τα διασκευάσω με κουαρτέτο. Ο ήχος από το Κουαρτέτο εγχόρδων με αγγίζει πολύ. Σε συνδυασμό με τον ήχο του ακορντεόν και κυρίως με το λαϊκό παίξιμο που μου βγαίνει αβίαστα σε αυτά τα τραγούδια λόγω βιωμάτων. Εκείνο φυσικά που προέκυψε ήταν ότι αρκετά κομμάτια του Καζαντζίδη διαμορφωθήκαν σε Tango οπότε ήρθα κοντά σε ένα άλλο στοιχείο που λατρεύω. Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι πρώτα ο Θεός και αφού περάσει αυτή η μπόρα θα κάνω συναυλίες με αυτό το πρότζεκτ «από το Tango ως τον Καζαντζίδη» με κουαρτέτο εγχόρδων.»

Γιατί άραγε ασχοληθήκατε με το ακορντεόν;

«Έπαιζα πληκτροφόρο όργανο από μικρή και συγκεκριμένα αρμόνιο οπότε η πρόσβαση στο ακορντεόν στην ηλικία των 21 ετών ήταν πολύ πιο εφικτή. Από την άλλη με το ακορντεόν μπόρεσα στη πορεία των χρόνων και ασχολήθηκα με πολλά και φαινομενικά αταίριαστα  μεταξύ τους ήδη μουσικής. Τα οποία κατάφερνε πάντα με έναν μαγικό τρόπο να τα συνδέει το ακορντεόν. Κάπως έτσι βγήκαν παραγωγές και συνθέσεις  όπως το «Θα ταξιδεύω» σε στίχους Ηλία Κατσούλη με την ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη το  «Avec toi Zoe feat  Ingrid» ή το τελείως διαφορετικό «Σαμοθράκης βήμα» με τους στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ Άνθιμου ή το ρεμπέτικο τραγούδι μου  «Καρδία παραπονιάρα» που ερμηνεύει ο Αγάθωνας ή το «Nostalgia»  που  μπήκε στο Buddha BarLounge Style–  ή το  «Νοιώσε με»  άκρως λαϊκό τραγούδι που ερμήνευσε ο Στέλιος Διονύσιου  και ασφαλώς το πρόσφατο «Γενοκτονία»  σε στίχους Πασχάλη Μπούρα που με οδήγησε να το παρουσιάσω  μπροστά στον Πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.  Αυτά είναι μόνο οι συνθέσεις μου  οι δε διασκευές στα 20 προσωπικά μου CD επίσης πολλές από Τσιτσάνη μέχρι ηπειρωτικό και Carlos Gardel &  από Mariah Carey μέχρι Astor Piazzolla. Και «Παραδοσιακοί χοροί Σαμοθράκης» ένα cd που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον πατέρα μου Δημήτρη Τηγανούρια.»

Μουσική και τραγούδια της Ζωής Τηγανούρια στο www.zoemusic.net