Ξέφυγαν οι αριθμοί με τον κοροναϊό στις ΗΠΑ όπου καταγράφονται 245.000 κρούσματα κοροναϊού, ενώ υπάρχουν πάνω από 6.000 θύματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό φθάνουν τους 3.000 στη Νέα Υόρκη, που βρίσκεται πλέον πρώτη σε ημερήσιο αριθμό θανάτων.

Οι γιατροί έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται θεωρώντας ότι τους έχουν αφήσει μόνους τους στη μάχη με τον κοροναϊό.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί αγωγή δικηγορικής εταιρείας που κατατέθηκε στο Τέξας εναντίον των κινεζικών Αρχών, κατηγορώντας ότι είναι αυτές που ευθύνονται για το ξέσπασμα της πανδημίας.

Με την αγωγή ζητείται αποζημίωση 20 τρισ. δολαρίων από την Κίνα, καθώς κάνουν λόγο για βιολογικό όπλο.

Συστάσεις Τραμπ στους πολίτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης του νέου κοροναϊού, τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φορέσει μία.

Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα είναι σε εθελοντική βάση», επέμεινε. «Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια», είπε. «Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (…) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα», συνέχισε. Το CDC επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν.