Τα εργοστάσια Ενόπλων Δυνάμεων έχουν το τελευταίο διάστημα προσαρμόσει πλέον σχεδόν όλες τις παραγωγικές δυνατότητές τους σε υλικά και προμήθειες προκειμένου να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού, παράγοντας τόνους αντισηπτικού (κάπου 134,5 τόνους) και κατασκευάζοντας χιλιάδες μάσκες καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες όχι μόνον των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελλάδας και Κύπρου) αλλά και της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων και Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) διέκοψαν τα ακαδημαϊκά τους μαθήματα, κράτησαν όμως τους σπουδαστές στους σχολές τους. Αυτό γίνεται ώστε να προστατευθούν και να μην υπάρξει διασπορά του ιού και στις παραγωγικές σχολές. Να σημειωθεί ότι οι σπουδαστές ακολουθούν κανονικά την στρατιωτική τους εκπαίδευση. Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός «ο Στρατός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κλείσει».

Επιπλέον αναβάλλεται η κατάταξη των ΕΣΣΟ μέσα Ιουνίου. Ενώ κάθε στρατευμένος θα αποκτήσει το ατομικό του σακουλάκι που περιέχει γάντια, αντισηπτικό υγρό και σαπούνι καθώς και γάντια.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν παραχωρήσει το ναυτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έγινε ήδη νοσοκομείο αναφοράς κατά του κορωνοϊού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο ΕΡθνικής Αμυνας όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε ετοίμότητα (δια παν ενδεχόμενο), έχουν ακυρωθεί τα τακτικά ιατρεία και γίνονται μόνον τα έκτακτα..

Τα στρατιωτικά εργοστάσια έχουν πιάσει νυχθημερόν δουλειά στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

* Στο 700 ΣΕ (Στρατιωτικό Εργοστάσιο) στο Κερατσίνι γίνεται η παραγωγή ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για την ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχθεί 50.000 μάσκες ενώ το 700 ΣΕ έχει προχωρήσει στην προμήθεια πρώτων υλών για την κατασκευή άλλων 100.000 μασκών την ερχόμενη εβδομάδα.

*Στην 441 ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού), στον Ταύρο, γίνεται η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης (από την Ανώτατη Αρχή Εσόδων), με αρχικό σχεδιασμό διάθεσης 20.000 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, 1.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ (της Κυπριακής Εθνοφορυράς) και 13.500 φιαλών του ενός λίτρου για το υπουργείο Υγείας. Από τις παραχθείσες παρτίδες αντισηπτικού διαλύματος θα χορηγηθούν 1.000 φιάλες για τις ανάγκες του «Χαμόγελου του Παιδιού». Στην 441 ΑΒΥΥ λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής ανά οκτώ ώρες, κατασκευάζοντας ημερησίως 1.200 φιάλες των 400 χιλιοστόλιτρων ή 5.000 φιάλες του ενός λίτρου για την κάλυψη των αναγκών διοικητικής μερίμνης που προκύπτουν βάσει του ολοκληρωμένου σχεδιασμού υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει από τα Επιτελεία.

* Στο 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης προγραμματίζεται η λειτουργία γραμμής παραγωγής για την κάλυψη αναγκών σε υγρούς αντισηπτικούς σάπωνες και διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου.