Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί ότι υπάρχουν ιδιώτες, επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά εργαστήρια που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία ομάδα εθελοντών, που θα παράγει τις ειδικές μάσκες-ασπίδες προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να επικοινωνήσουν μαζί τους, γιατί ήθελε και να τους συγχαρεί, αλλά διψούσε να μάθει και λεπτομέριες του εθελοντικού αυτού εγχειρήματος και κυρίως ήθελε να μάθει για τις δυνατότητες των 3D εκτυπώσεων..

Ηταν ανήμερα πρωταπριλιάς όταν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία και τους τηλεφώνησαν προκειμένου να τους συνδέσουν με το πρωθυπουργικό γραφείο. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Από το Μέγαρο Μαξίμου σας τηλεφωνούμε, θέλει να μιλήσει μαζί σας ο Πρωθυπουργός, να σας συνδέσουμε με τον Πρωθυπουργό.

Στο τηλέφωνο απάντησε ένας από το 3DHUB, μέλος της πρωτοβουλίας «Ελλάς-COVID-19»:

– Μήπως είναι πρωτοπριλιάτικο αστείο; Θέλει όντως ο Πρωθυπουργός να μιλήσει με μας; Ωραία»

Και όμως δεν ήταν καθόλου αστείο ο Πρωθυπουργός ήθελε πράγματι να ενημερωθεί για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία

Ετσι υπήρξε τηλεδιάσκεψη με με τους συντονιστές της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι συντονιστές της ομάδας, Σίμος Κόκκινος και Κωστής Κουτρέτσος, ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, την παραγωγική δυνατότητα της ομάδας αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας σε άλλα υλικά ιατρικού εξοπλισμού. Αναφέρθηκαν επίσης στην καλή συνεργασία τους με το Υπουργείο Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ σημείωσε ότι θα συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητάς τους.

Τι είναι το 3d printing

To 3d printing (τρισδιάστατη εκτύπωση) είναι μια διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων στερεών αντικειμένων από ένα ψηφιακό αρχείο.

Η δημιουργία ενός 3D τυπωμένου αντικειμένου επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την προσθετική διαδικασία. Σε αυτήν δημιουργείται το αντικείμενο με την τοποθέτηση διαδοχικών στρωμάτων υλικού, το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε μία από αυτές τις στρώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως μια «λεπτή φέτα» οριζόντιας διατομής του τελικού αντικειμένου. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι το αντίθετο της «αφαιρετικής κατασκευής», η οποία αφαιρεί/κοιλαίνει ένα κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, για παράδειγμα με μια μηχανή φρεζαρίσματος.

Η εκτύπωση 3D δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πολύπλοκων σχημάτων,χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.