Η χθεσινή εικόνα της Βουλής σε τίποτα δεν θύμιζε παλαιότερες συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στα χρόνια των μνημονίων αλλά και παλαιότερα.

Και δεν αναφερόμαστε στα άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί και στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ήταν το συναινετικό και εποικοδομητικό κλίμα το οποίο επικράτησε και στο οποίο δυστυχώς δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας.

Ήταν οι τόνοι που κρατήθηκαν χαμηλά και το κόσμιο ύφος της αντιπαράθεσης που απέδειξαν ότι η πολιτική ηγεσία όταν χρειαστεί έχει την ικανότητα να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

Διαφωνίες υπήρχαν, θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν.  Χθες φάνηκε όμως ότι ο στόχος ήταν μέσα από τον διάλογο και την επιχειρηματολογία να φωτιστούν όλες οι πτυχές του προβλήματος, να αναζητηθούν με ειλικρίνεια οι βέλτιστες λύσεις και να επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις.

Οι ακρότητες, η εντυπωσιοθηρία και η άγονη αντιπαράθεση εξέλιπαν. Η πρωτοφανής κρίση έθεσε τους αρχηγούς ενώπιον των πραγματικών τους ευθυνών στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλληλεγγύης το οποίο χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο «καλάθι» των όσων θέλουμε να μείνουν και στη μετά – κορωνοϊό εποχή είναι σίγουρο ότι θα προσθέσουμε και τη χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Θα είναι μεγάλο κέρδος για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό και τον τόπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν ήταν μαγική εικόνα…