Τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης των τραπεζών δίνουν λύση στο θέμα της αναστολής πληρωμών αξιογράφων με ημερομηνία εξόφλησης από 30/3 έως και 31/5, καθώς μέσω αυτών θα γίνουν οι δηλώσεις των επιχειρήσεων – δικαιούχων, για την ένταξή τους στο μέτρο.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενεργοποιεί την online δήλωση για τους πελάτες της που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ενώ σε ανάλογες προσαρμογές στα συστήματά τους αναμένεται να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα τις επόμενες ώρες, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η όλη διαδικασία των αιτήσεων (6 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση της ΠΝΠ) και οι επιχειρήσεις θα μεταθέσουν κατά δυόμιση μήνες κάθε οφειλή που πρέπει να πληρωθεί έως και το τέλος Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 30/3 έως και 31/5, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, παίρνουν παράταση 75 ημερών.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα θέμα, κυρίως με τις επιταγές, καθώς η σχετική ΠΝΠ ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να δηλωθούν εντός 6 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα που έχει χορηγήσει το μπλοκ, για την ένταξη του εκδότη στο μέτρο της αναστολής. Δεν διευκρινιζόταν όμως αρχικώς με ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις θα δήλωναν ότι θέλουν να αναστείλουν τις πληρωμές τους.

Η λύση δίνεται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας του e-banking. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει τις αιτήσεις αναστολής πληρωμών για τους πελάτες της που το δικαιούνται. Αυτό θα γίνεται μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank), ενώ μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει πρόσβαση σε αυτές, θα απευθύνεται στο κατάστημα που την εξυπηρετεί.

Σε ανάλογη προσαρμογή των υπηρεσιών τους αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα και οι υπόλοιπες τράπεζες, για την εξ αποστάσεως δήλωση.

Οι προθεσμίες

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου έχουν παγώσει τα πάντα λόγω της παραπάνω εκκρεμότητας και κανένα αξιόγραφο που προσκομίζεται σε τράπεζα δεν θα πληρώνεται, ανεξάρτητα από το αν ο συνδεδεμένος λογαριασμός διαθέτει υπόλοιπο για την εξόφληση.

Όσες επιχειρήσεις κάνουν έως τότε τη σχετική δήλωση, θα κερδίσουν την αναστολή πληρωμών των 75 ημερών. Από την 8η Απριλίου τα αξιόγραφα θα πληρώνονται και θα καταγγέλλονται κανονικά, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η δήλωση για την αναστολή.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και επιχειρήσεις που πλήττονται, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν στον δικαιούχο τα χρήματα μίας επιταγής ή οποιουδήποτε άλλου αξιόγραφου.

Προφανώς, όσες επιχειρήσεις δεν δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις επιταγές τους. Ενώ όσες μπουν στο μέτρο και θέλουν να εξοφλήσουν ένα συγκεκριμένο αξιόγραφο και όχι όλα, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσουν την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.