Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 569 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.900.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.921 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 34.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας της χώρας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 4.244 ασθενείς με κοροναϊό με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις 33.718.

Αυτό που σοκάρει ωστόσο δεν είναι μόνο η εκτίναξη του αριθμού των νεκρών από τον κοροναϊο —σε μια χώρα που μέχρι πριν και τρεις εβδομάδες επέτρεπε τη διεξαγωγή συναυλιών και ποδοσφαιρικών αγώνων λόγω της ανόητης προσέγγισης στην επιδημία του νοσούντος πλέον πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον— αλλά και η είδηση του θανάτου ενός 13χρονου αγοριού που υπέκυψε από τον Covid-19.

H οικογένειά του, που δεν βρισκόταν καν στο προσκέφαλό του όταν έφευγε, είπε ότι δεν υπέφερε από υποκείμενο νόσημα

.

Πίεση για διενέργεια περισσότερων τεστ

Την ίδια ώρα, εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό ανιχνεύσεων του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται.

«Κάθε νύχτα είναι μια τραγωδία, όμως δύο νέοι που πεθαίνουν είναι κάτι ακόμη πιο τραγικό» παραδέχθηκε στο BBC ο υπουργός Κατοικίας και Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ. «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για έναν ιό που χτυπάει τυφλά».

Αρκετές εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στο θέμα των τεστ.

Οι βρετανικές αρχές, οι οποίες  αρχικά είχαν επιλέξει μια στρατηγική που συνίστατο στο να κρατούνται τα τεστ για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα τεστ. Δεν καταφέρνουν προσώρας να φθάσουν τους στόχους τους, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφοδιασμού στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου αγώνα δρόμου για τον εφοδιασμό με μάσκες.

Η πραγματοποίηση μαζικών τεστ θεωρείται ωστόσο θέμα κρίσιμης σημασίας: θα επέτρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά μέλη του ιατρικού προσωπικού που τώρα βρίσκονται σε καραντίνα, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, και, πιο μακροπρόθεσμα, να χαλαρώσουν οι όροι περιορισμού για τα άτομα που έχουν ανοσοποιηθεί.