Αν και η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (και των συνεργατών του) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Απόστολο Τζιτζικώστα (πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών) και τον Δ. Παπαστεργίου (πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων) έγινε Πρωταπριλιά και θέμα ήταν πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η Βοήθεια στο Σπίτι και η Σίτιση, ωστόσο τέθηκε θέμα… Πάσχα. Θα ψήσουμε ή όχι εφέτος αρνί, με τον κορωνοϊό; Αυτό το ερώτημα ετέθη στον κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και είπε στον υπουργό, στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο: «Εφέτος ψήνουμε στη βεράντα ή στον κήπο μπάρμπεκιου ή βάζουμε αρνί στον φούρνο»

***

Μαξίμου: Δεν εφησυχάζουμε

Πάντως στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν. Ανησυχούν και μάλιστα πολύ και δεν το κρύβουν, μήπως και εξαπλωθεί ο ιός. Ανησυχούν συγκεκριμένα ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός, «τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες». Προβληματίζονται επίσης για πιθανό εφησυχασμό ή κόπωση των πολιτών που θα έχει ως συνέπεια τη διασπορά του ιού. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει μάλιστα ότι «θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ακρίβεια».

***

Αρνάκι και μπάρμπεκιου

Με δυο λόγια, ο Πρωθυπουργός έδωσε «οδηγίες» (τρόπος του λέγειν) για το πώς πρέπει να εορταστεί εφέτος το Πάσχα των Ελλήνων εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Πώς; Με… μπάρμπεκιου (παϊδάκια προφανώς), αρνί ή κατσικάκι στον φούρνο. Αυτό όμως τι ακριβώς σημαίνει;  Οπως μου εξήγησε μέλος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα περί εορτασμού του Πάσχα εφέτος δεν πρόκειται να ισχύσουν. Δηλαδή ούτε έξοδος προς την περιφέρεια, ούτε γλέντια, ούτε οβελίες σε στρατόπεδα, ούτε ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου, ούτε το κάψιμο του Ιούδα (στη Θράκη), ούτε ο «Λάζαρος» που τραγουδούν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι στη Ρόδο, ούτε αερόστατα στο Λεωνίδιο, ούτε οι αβγομαχίες στις Σέρρες, ούτε βεβαίως ο περιβόητος «σαϊτοπόλεμος» της Καλαμάτας, και ο υπουργός που μου τα έλεγε όλα αυτά δεν ήταν βέβαιος εάν εφέτος επιτραπεί το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να αυστηροποιηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απαγόρευση για τη… μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα αβγών (στο σπίτι), το αρνί στον φούρνο. Ολα αυτά με την προϋπόθεση ότι «μένουμε σπίτι».

***

Οι προβολείς του κορωνοϊού

Υπάρχουν φορείς που ελέω κορωνοϊού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων. Θα σταθώ σε μία και μόνο περίπτωση. Οι Διονύσιος Γιαλούρης και Δημήτρης Πανταζής δεν είναι γνωστοί στο πανελλήνιο. Πρόκειται για τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Ο ΙΦΕΤ είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πλην όμως κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι κ.κ. Γιαλούρης και Πανταζής, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον ΙΦΕΤ και η θητεία τους λήγει στα μέσα Ιουνίου, δέχθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας ένα ξεχωριστό «δώρο». Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε τον ΙΦΕΤ ως τον φορέα που θα δέχεται τα χρήματα από τις δωρεές για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ετσι, ο τραπεζικός λογαριασμός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας στην Τράπεζα Πειραιώς (GR 5 4017 2009 0005 0090 9932 1674) άρχισε να δέχεται χρήματα από βουλευτές, δικαστικούς, επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών και ΔΕΚΟ, αλλά και από απλούς πολίτες. Απλά να σας αναφέρω πως πριν την κρίση του κορωνοϊού τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΦΕΤ ήταν κοντά στα 7 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό έχει εκτοξευθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση όρισε επιτροπή διαχειριστικού ελέγχου για να παρακολουθεί το πώς και πού πηγαίνουν τα χρήματα από τις δωρεές. Στην επιτροπή αυτή μετέχει και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Από 5.000 ευρώ θα καταθέσουν οι βουλευτές

Πλήθος υπουργών (για παράδειγμα Αδωνις Γεωργιάδης) και βουλευτών (για παράδειγμα Κώστας Κυρανάκης) κατέθεσαν ήδη χρήματα, δηλαδή το 50% της μηνιαίας αποζημίωσής τους, στον ειδικό λογαριασμό στη μάχη που δίνεται για τον κορωνοϊό. Και ανάρτησαν, έτσι για να δώσουν το παράδειγμα σε άλλους, και την… απόδειξη στα σόσιαλ μίντια. Οι βουλευτές της ΝΔ θα καταθέσουν συνολικά για δύο μήνες από 5.000 ευρώ ο καθένας.

***

Ο μισός μισθός των περιφερειαρχών

Το ήμισυ του μηνιαίου μισθού τους κατέθεσαν ήδη (ή θα καταθέσουν στις αμέσως επόμενες ημέρες) και οι περισσότεροι περιφερειάρχες. Λέω οι περισσότεροι αφού ο κ. Αρναουτάκης δεν εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά δεσμεύτηκε να καταθέσει (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) τον μισό μισθό του στο ειδικό ταμείο. Ειδικά οι περιφερειάρχες θα καταθέσουν συνολικά για δύο μήνες 2.200 ευρώ ο καθένας. Επίσης θα καταθέσουν τον μισό μισθό τους (κάπου 1.800 ευρώ για δύο μήνες) και οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

***

Ο πρόεδρος και ο CEO της Πειραιώς

Στον ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση της μάχης κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν συμβολικά το 50% του μισθού τους (Απρίλιος και Μάιος) τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος  Χρήστος Μεγάλου.

***

Αντί μισθού το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις

Αυτό που δεν ξέρω να σας πω με ακρίβεια είναι πόσα τελικά χρήματα θα συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία από αυτές τις εθελοντικές προσφορές. Επειδή ορισμένοι μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει τις προσθέσεις, το ΚΚΕ ενημερώνει ότι το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση υιοθετούσε και η Βουλή νομοθετούσε την πρόταση που έχει καταθέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα για δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων. Βέβαια το ΚΚΕ μπορεί να το λέει αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του η βουλευτική αποζημίωση κατατίθεται εξ ολοκλήρου στο κομματικό ταμείο.