• Αναζήτηση

Μόσιαλος: Εάν χαλαρώσουμε τώρα, είναι σαν να κάναμε μια τρύπα στο νερό

Οσον αφορά το Πάσχα ο κ. Μόσιαλος είναι κατηγορηματικός: «Μην χαλαρώσετε τα μέτρα, ψήστε αρνί στο φούρνο»

Αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν εγκαταλείψουμε τώρα τα μέτρα θα είναι καταστροφικά για την χώρα απευθύνει από το Λονδίνο ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο LCC και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό: «Είναι», λέει «σαν να κάναμε μια τρύπα μέσα στο νερό. Θα χάσουμε ότι είχαμε πετύχει συγκριτικά με άλλες χώρες».
Κατά τον κ. Μόσιαλο, εάν τώρα χαλαρώσουμε, εάν δεν προσέξουμε, εάν σημειωθεί κόπωση από τον πληθυσμό, θα υπάρξει σίγουρη σημαντική εξάπλωσης του ιού και αυτό θα διευκολύνει τη διασπορά, αναφέρει.
Σημειώνει ωστόσο: «Με τα μέτρα που έχουμε πάρει πετύχαμε κάτι το σημαντικό. Αποδείξαμε ότι εμείς μια μικρή χώρα που πέρασε τόσα δεινά, έγινε το παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες με ισχυρές οικονομίες. Αυτό θα πρέπει να μας προκαλεί εθνική υπερηφάνεια, αυτή τη φήμη που αποκτήσαμε στο εξωτερικό θα πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει ο καθηγητής.
Ο κ. Μόσιαλος που πάντοτε μελετά την επόμενη μέρα, είχε, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα τηλεδιασκέψεις με, άλλους επιστήμονες αλλά και με επιχειρηματίες για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που αποφασιστεί (όχι βεβαίως σύντομα, δηλαδή εντός του Απριλίου) η χαλάρωση των μέτρων.  Είναι οι πρώτες δειλές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Δεν γίνεται λόγος για πλήρη άρση των μέτρων, αλλά για να επανέλθει η «μερική κανονικότητα» στην καθημερινότητα των Ελλήνων, όπως ειπώθηκε στις τηλεδιασκέψεις αυτές, οι οποίες θα επαναληφθούν με άλλη σύνθεση και με τη συμμετοχή πολιτικών κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή. Για να χαλαρώσουν μερικώς τα μέτρα, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν σε πλήρη ισχύ τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται ήδη, όταν και όποτε αποφασιστεί για μερική χαλάρωση των μέτρων, σενάρια ποιοι θα επανέλθουν στην εργασία τους, εάν έχουν ή όχι συγγενείς με άτομα ευπαθών ομάδων, ποιοι θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν και γενικά ποιοι θα μπορέσουν να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα.

Οσον αφορά το Πάσχα ο κ. Μόσιαλος είναι κατηγορηματικός: «Μην χαλαρώσετε τα μέτρα, ψήστε αρνί στο φούρνο»

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk