Η τάση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλή σχετικά με τον κοροναϊό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το ελληνικό σύστημα Υγείας τα πάει πάρα πολύ καλά παρότι έχει βγει η Ελλάδα μια δεκαετή οικονομική κρίση.

«Η τάση που επικρατεί στη χώρα είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε μέτρα απόστασης σχετικά σύντομα και οι Έλληνες έμειναν σπίτι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως «είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω».

«Αυτός ο ιός εξαπλώνεται όπως μια δασική πυρκαγιά, υπάρχει ένα τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτός είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και το να λέμε στον κόσμο την αλήθεια» συμπλήρωσε σε άλλο σημείο.

«Είναι πολύ οδυνηρό να μένουμε στο σπίτι, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε το λόγο στους ειδικούς, με μία ημερήσια ενημέρωση. Είναι ανακουφιστικό, μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού, ότι οι ειδικοί μας οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι τις βασικές εισηγήσεις για τα περιοριστικά μέτρα περιορισμού διασποράς του κοροναϊού, τις κάνουν επιστήμονες.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κράτος προχώρησε γρήγορα στο ψηφιακό του μέλλον, επισημαίνοντας ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πιο γρήγορο ρυθμό».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προμήθεια σε μάσκες, αναπνευστήρες, κλπ., υποστήριξε πως “υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για υγειονομικό υλικό, κάθε χώρα προσπαθεί μόνη της να το εξασφαλίσει. Η Κομισιόν έχει θέσει ένα πλαίσιο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο», ενώ σημείωσε πως στο μέλλον «πρέπει να μπορούμε να παράγουμε αυτά τα υλικά στη χώρα μας και να μην είμαστε τόσο εξαρτώμενοι από εισαγωγές».

«Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πλήθος δωρεών από ελληνικά ιδρύματα, «που μας βοήθησαν να προμηθευτούμε εξοπλισμό από το εξωτερικό». Όπως τόνισε, στην Ελλάδα «υπάρχει ένα ξεκάθαρο πνεύμα αλληλεγγύης και μια πεποίθηση ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», καθώς και μια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και μια «γενική αναγνώριση ότι κάνουμε τη δουλειά μας επαγγελματικά».

Τι είπε για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στους φόβους για πανδημία του κοροναϊού στη Μόρια, αλλά και γενικότερα στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πρώτα απ όλα ευχαριστούμε το θεό που δεν έχουμε μέχρι στιγμής κρούσματα στη Λέσβο ή σε άλλο νησί. Έχουμε μόνο ένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό. (…) Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Λέσβο, έχουμε να κάνουμε με μία πολύπλοκη κατάσταση. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να εκτονώσουμε σταδιακά την πίεση που δέχονται τα νησιά. (…) Στις αρχές Μαρτίου, η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί απελπισμένους ανθρώπους και τους έστειλε στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να εκβιάσει την Ευρώπη».

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μητστοτάκη:

Γράψτε το σχόλιο σας